De schaduw van Congo

>

Muziek.bibliotheek.be vs. la Mediathèque

Muziek.bibliotheek.be bevat meer dan 250.000 cd's en muziek-dvd's, gedetailleerd beschreven in 3 miljoen tracks. De beschrijvingen komen voorlopig enkel uit de databank en aanwinsten van CDR en zullen in 2007 de basis vormen voor de invoer van muziekdragers in Open Vlacc. Muziek.bibliotheek.be werd opgebouwd naar analogie van zoeken.bibliotheek.be. Dankzij vernieuwingen als de verfijningsmogelijkheden, het groeperen van uitvoeringen en het gebruiksvriendelijk presenteren van relaties zijn de muziekbeschrijvingen optimaal doorzoekbaar. De muziekdragers beschikken, waar mogelijk, over inhoudelijke ontsluiting volgens de nieuwe Open Vlacc-muziekclassificatie en muziekgenres. (Via VCOB)

Een kleine vergelijkende test tussen de collectieve catalogi van la mediathèque de la Communauté française de Belgique en Muziek.bibliotheek.be leverde volgende resultaten op:

Document
Muziek.be (VL)
Mediathèque (MF)

THE DEATH OF BILL POSTERS*
Bill PRITCHARD
THIRD MIND RECORDS
VL: documentgegevens beschikbaar, geen koppeling met bezitsgegevens van een bibliotheek
MF: op aanvraag verkrijgbaar

*titel niet meer in de handel te verkrijgen

WITH ALL SEVEN FINGERS*
BOTANICA
VL: aanwezig (HOB)
MF: aanwezig

*te vinden in iedere zichzelf respecterende muziekwinkel (MusicMania, Caroline)

THE WAY I AM SICK*
DAKOTA SUITE
GLITTERHOUSE RECORDS
VL: aanwezig in HOB en COB’s (Brugge en Gent)
MF: aanwezig

*titel bestelbaar via Glitterhouse postorder

BRIGHTER NOW*
BROKEN DOG
KITTY KITTY
VL: niet aanwezig, geen documentgegevens beschikbaar
MF: aanwezig

* te vinden in de betere muziekwinkels (Bilbo, MusicMania, Caroline) Het Britse duo Broken dog is commercieel geen hoogvlieger maar belandt wel steevast in de top 10 van de beste platen van het jaar op de BBC.

Vooral de Hoofdstedelijke Bibliotheek van Brussel blijkt over een uitstekende muziekcollectie te beschikken (VUBIS-catalogus), die ook de alternatievere of minder voor de hand liggende muziek herbergt. Ook qua genrevermelding en classificatie scoort de HOB goed, de neo-klassieke muziek van Dakota Suite wordt daar bij klassiek en niet zoals in de andere bibliotheken bij pop ondergebracht. De mediatheek van de Franse gemeenschap bevat een zeer grote collectie maar hanteert wel duurdere tarieven: 1.60 in plaats van 0.50 per ontleende cd. Lidgeld dient slechts eenmalig betaald te worden, jaarlijks innen ze ook een auteursrechtelijke vergoeding. IBL verloopt in beide netwerken zeer vlot.