Literaire prijzenpolitiek

De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers weigert de Prijs der Nederlandse Letteren 2007 en bijhorend eerbetoon voor zijn oeuvre. Reden van zijn weigering is dat het prijzengeld slechts 16.000 euro bedraagt (sic)

In vergelijking met commerciële prijzen is dit bedrag inderdaad laag, maar hier is dan ook geen bank of merk aan verbonden en is de literaire erkenning veel relevanter. Hoeveel moet de prijs bedragen opdat Brouwers de prijs wel kan aanvaarden? Een jaarwedde? Zijn weigering impliceert uiteraard dat de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren dit jaar niet wordt uitgereikt en dat het Vlaamse en Nederlandse lezerspubliek een andere manier moet vinden om deze schrijver te eren, namelijk door zijn prachtige boeken te kopen.

De Prijs wordt al uitgereikt sinds 1956. De laatste keer, in 2004, ontving Hella Haasse de prijs uit handen van Koningin Beatrix. Binnen drie jaar een indexering en een onverwachte maar terechte Vlaamse laureaat in de persoon van Herman Brusselmans, deze literaire outsider heeft nog nooit het genoegen gehad een prijs te krijgen, laat staan te weigeren.

6 opmerkingen:

 1. Brusselmans?! Waar is dat ironieteken wanneer je het nodig hebt...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik vind dat Brouwers gelijk heeft, zijn weigering toont dat hij principes boven geld verkiest en als ik zie wat 'gewone' mensen in de privé/sport/showbiz verdienen dan is dat bedrag inderdaad ronduit een aanfluiting van zijn oeuvre. maak er dan óf geen geldprijs van óf een dikke smak, maar om de drie jaar zou er toch wel wat meer af mogen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als het aan Anciaux lag, was het bedrag al verhoogd..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Brouwers heeft er alleszins aandacht voor gekregen, maar ludiek kan je zijn actie amper noemen. Hoogstens charmant paradoxaal. Ik ken anders nog wel een paar mensen voor wie 16.000 euro wél een verschil maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. inderdaad 16.000 is geen aalmoes, vraag dat maar aan iemand met een bestaansminimum.

  BeantwoordenVerwijderen