Literaire prijzenpolitiek

De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers weigert de Prijs der Nederlandse Letteren 2007 en bijhorend eerbetoon voor zijn oeuvre. Reden van zijn weigering is dat het prijzengeld slechts 16.000 euro bedraagt (sic)

In vergelijking met commerciële prijzen is dit bedrag inderdaad laag, maar hier is dan ook geen bank of merk aan verbonden en is de literaire erkenning veel relevanter. Hoeveel moet de prijs bedragen opdat Brouwers de prijs wel kan aanvaarden? Een jaarwedde? Zijn weigering impliceert uiteraard dat de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren dit jaar niet wordt uitgereikt en dat het Vlaamse en Nederlandse lezerspubliek een andere manier moet vinden om deze schrijver te eren, namelijk door zijn prachtige boeken te kopen.

De Prijs wordt al uitgereikt sinds 1956. De laatste keer, in 2004, ontving Hella Haasse de prijs uit handen van Koningin Beatrix. Binnen drie jaar een indexering en een onverwachte maar terechte Vlaamse laureaat in de persoon van Herman Brusselmans, deze literaire outsider heeft nog nooit het genoegen gehad een prijs te krijgen, laat staan te weigeren.

Meest gelezen