De schaduw van Congo

>

De Allesbehalve Ideale Bibliotheek

De Allesbehalve Ideale Bibliotheek, ...ik heb het niet over onze eigen bibliotheek, en evenmin over de Koninklijke Bibliotheek maar over een absurd conceptueel kunstwerk, een plezante catastrofe en een mausoleum voor bedrukt papier. ABIB is een postume hulde aan de Belgen Otlet en Lafontaine en wil deel uitmaken van het wereldarchief.

Otlet was de pionier van de 'library science': de documentering van de menselijke kennis. Hij boog zich zijn hele leven over de vraag hoe je gegevens en kennis toegankelijk maakt voor iedereen. Bestaat er een universeel systeem van classificatie? Alleen al de klassering van alle bestaande boeken in alle talen op fiches van 12 bij 7 cm zou een onmogelijke taak zijn. Hoeveel fiches zou de codificatie van alle gedachten en ideeën van ieder mens dan wel opleveren? Otlet maakte zowel het Mundaneum als de Universele Decimale Classificatie. In 1910 creëren Otlet en La Fontaine een "stad van het verstand", een model voor een utopische stad voor zijn megacatalogus. In 1919 kunnen ze, na succesvol lobbyen bij koning Albert I van België, met hun (op dat moment) twaalf miljoen fichekaartjes de hun ter beschikking gestelde kamers betrekken in het Brusselse Jubelpark. Het project is korte tijd succesvol wanneer mensen per post aan de catalogus vragen kunnen stellen, en tegen een flinke vergoeding per kerende post antwoord krijgen. Ondertussen heeft het internet alles toch veel gemakkelijker gemaakt.Het museum is tegenwoordig gelegen in Mons.

Het Mundaneum heeft een verzameling van zo'n zes kilometer papier. Het bevat vaste collecties zoals het Internationaal Museum van de Pers en persoonlijke notities van Otlet en La Fontaine. (bron: Wikipedia) Maar terug naar Kortrijk. Bibliothecaris van de ABIB is Peter Caesens. Hij verzamelt wat anderen weggooien. Ik vermoed dat hij snel aan uitbreiding toe zal zijn. Hij is trouwens nog op zoek naar een sponsor die een vrijstaand gebouw wil aanbieden. Dit originele idee is ontsproten als erfgoeddag - activiteit. Meer over de erfgoedcel Kortrijk vind je hier, met ondermeer een fraaie expo 58 brochure.


Allesbehalve Ideale Bibliotheek (ABIB)
Vooruitgangstraat 27
8500 Kortrijk

Meer lezen: L'homme qui voulait classer le monde. Paul Otlet et le Mundaneum (French), Françoise Levie, Bruxelles, Les Impressions Nouvelles, 2006.