De schaduw van Congo

>

Kuifje in Louvain-la-Neuve

Er was enige onvrede omdat de verzamelde internationale pers na de persconferentie geen beelden mocht schieten in de zalen maar het gloednieuwe Hergé - museum belooft alvast veel moois. Op dinsdag 2 juni 2009 gaan de deuren voor het grote publiek open.

De eerste steen werd op 21 mei 2007 gelegd door Fanny Rodwell, voorzitster van Studios Hergé en weduwe van Hergé. Het museum is 3600 m² groot en bevindt zich in Louvain-la-Neuve, aan de rand van het Bois de la Source, waar de stad uitkijkt op het park. Het biedt een overzicht van het leven van Georges Remi, de echte naam van Hergé (1907-1983). Behalve Kuifje-tekenaar was hij ook kunstverzamelaar, schrijver en reclametekenaar.

De stripheld Kuifje is te zien op steeds tachtig wisselende originele tekeningen. Bezoekers zien ook voorwerpen zoals de modelraket met een compleet interieur voor het album 'Raket naar de maan'. Het scheepsvormig gebouw biedt twaalf ruimtes met elk een ander thema. Het gebouw oogt alvast prachtig. De Nederlandse striptekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte zorgde voor de decoraties. De architect is Christian de Portzamparc, laureaat van de Pritzker Prize. Het museum heeft een kostenplaatje van 15 miljoen euro. Er wordt gerekend op zo'n 200.000 bezoekers per jaar.