De schaduw van Congo

>

Bibman in de media

Er is een interview met mij verschenen in het oktobernummer van //Collectie. Titel is “Als informatiespecialist is het je taak om alles uit te proberen”. //Collectie is een Nederlands tijdschrift uitgegeven door NBD - Biblion, waarin collectievorming en collectiebeheer de centrale topics zijn. Het verschijnt vier maal per jaar verschijnt en er wordt telkens een portret van een collectioneur gepresenteerd.

Om auteursrechtelijke redenen zal ik het volledige interview nog niet posten. Het blad kan echter gratis aangevraagd worden door elke bibliothecaris en bibliotheekmedewerker in een openbare bibliotheek of schoolmediatheek in Nederland en Vlaanderen. Het laatste nummer staat overigens nog niet online. Het voorlaatste nummer met onder meer een column van de betreurde Martin bril vind je hier.

Ondertussen schrijf ik zelf ook nog steeds columns voor Digitale Bibliotheek, het nieuwe en boeiende vakblad voor informatiespecialisten in de bibliotheek. De inhoud van het huidige nummer vind je in deze pdf. In het volgende nummer dat in november verschijnt, zal ik het in mijn vaste column Nine to five hebben over het verband tussen informatie aan zee, kantooruren en telewerken. Eerder verschenen in de rubriek kladschrift van een museumbibliothecaris onder meer columns over collectievorming als topsport, het anachronisme van de leeszaal, do it youself librarians en Shooting the Past. DB is een uitgave van Essentials. Abonnementen kunnen hier besteld worden.

In Vie des Musées, een uitgave van Association Francophone Des Musées De Belgique verschijnt binnenkort mijn artikel over preservering en conservering van bedreigde boeken. Titel van het artikel is “La désacidification de masse des livres de la collection de la bibliothèque de l’Institut Royal des Sciences » Het betreft immers een special issue van Vie des Musées waarin conservering, preservering en archieven centraal staan. Meer info over reeds verschenen titels van Vie Des Musées vind je hier.


Mijn boekrecensies tenslotte worden gepubliceerd in Leeswolf, een maandblad uitgegeven door Vlabin-vbc. Dat is een documentatiecentrum voor de culturele sector en de bibliotheeksector in het bijzonder. Leeswolf is een maandelijks boekentijdschrift met een brede waaier aan artikels, recensies en auteursportretten. In het oktobernummer verschenen ondermeer mijn recensies van Ingrid Hoogervorst (Polsslag) en Yasmine Ghata (De tar van mijn vader). Abonneren op Leeswolf kan hier. Er is ook een leuke, vaste rubriek op de website waarin het boek van de week wordt voorgesteld.