De schaduw van Congo

>

Gehuwde dochter

In ‘Dahlia’s sneeuw’ delfde Kester Freriks diep in de verstilde wereld van een stokoude Alzheimer patiënte. In zijn nieuwste roman ‘Gehuwde dochter’ gaat het er een pak heftiger aan toe. Setting is deze keer Amsterdam begin jaren tachtig. Toen werden de eerste krakerspanden gewelddadig ontruimd en startte de beruchte krakersoproer.

Protagonist is de bedachtzame Johan Valentijn, een provinciaal die na een ongelukkig liefdesrelatie gedesillusioneerd in Amsterdam blijft wonen. Zijn dochter Twis Fleurs liep al op zestienjarige leeftijd weg en bewoont het krakersbolwerk de Grote Wetering. Ze raakt tijdens de ontruiming willens nillens betrokken bij de gewelddadige gevechten tussen politie en krakers en zette een lange zwerftocht in Bij haar eenentwintigste verjaardag ziet Valentijn zijn dochter voor het eerst terug. Het meisje wil haar verjaardag bij hem thuis vieren. Het verhaal vangt aan de ochtend na het verjaardagsfeest, als de feestslingers er al wat verweesd bij hangen. De vader tracht te achterhalen wanneer en waarom hij de band met zijn dochter verloor. Al op haar veertiende begon ze zich in het zwart te kleden en maakte ze zich op met zwarte make-up, met zware wimpers en wit gepoederd gezicht. Gothic was haar nieuwe religie en voor hem was er geen plaats meer.

‘Gehuwde dochter' is een intrigerende, bespiegelende roman die mooie parallellen trekt tussen het woelige Amsterdam met de onstuimige krakersbezetting en de gemoedstoestand van beide protagonisten. Freriks baseerde zich voor dit boek op zijn eerder geschreven 'Hemelse steden’, wat hij zelf als zijn 'oerroman' bestempelt. Hij beschrijft hij de gebeurtenissen - waarvan hij in 1980 persoonlijk getuige was - met veel gevoel voor detail en finesse. Zijn suggestieve proza is verrassend en veelgelaagd. Met een in melancholie gedrenkte pen schets hij de schakeringen en zintuiglijke impressies die de emotionele ommekeer van zijn protagonisten inluiden. Via een indirecte weg - het lezen van haar manuscript - groeien de vader en de dochter alsnog naar mekaar toe. De dochterfiguur krijgt in haar zoektocht naar zelfstandigheid en zelfontplooiing een bijna heroïsch trekje. Het is tenslotte een ongewone liefdesaffaire die een brug tussen illusionaire en echte vrijheid weet te slaan.


Gehuwde dochter - Freriks, Kester
Conserve, 2010
paperback, 471 p.
ISBN-nummer: 9789054292333