Uitreiking Bib Web Awards

-Photo credits: Dries De Mesel-
Vanavond werden in de bibliotheekschool van Gent de Bib Web Awards uitgereikt. In aanwezigheid van Minister van cultuur Joke Schauvliege werden er een pak prijzen uitgedeeld. Ik won de Zilveren Web Award in de categorie biblioblogs, een vervroegd kerstgeschenk is dat. Het stemresultaat werd bereikt door samenvoeging van de publiekstemmen (50%), de vakjury (25%) en die van de cursisten (25%). Dank aan iedereen die op mij gestemd heeft! Het is niet onopgemerkt gebleven. Bij de Prijs van de Vakjury - dat de tien categoriëen overlapte - werd ik eveneens de runner-up. Hier strandde Bibliothecaris in Blog op 1 punt van de uiteindelijke winnaar, de blog van de openbare bibliotheek van Kortrijk.  Dit is een mooie erkenning van een aantal vakgenoten die mij na aan het hart liggen. Winnaar bij de biblioblogs werd occamsrazorlibrary, de eigenzinnige en wondermooie blog van de mysterieuze Occy, die door ziekte jammer genoeg niet aanwezig kon zijn. BibIDee ging met de Bronzen Web Award lopen.

De gemeenschappelijke catalogus van federale bibliotheken behaalde een fraaie vijfde plaats in de categorie catalogi. Hier was de concurrentie zeer groot. Cabrio ging voor de neus van zoeken.bibliotheek.be met de gouden award lopen. Bij de bibliotheekblogs werd het een West-Vlaams onderonsje met Ieper, Kortrijk en Brugge bij de winnaars. De prijs van de Bibliotheekschool ging enigszins verrassend maar niet ten onrechte naar bezige bij en fervent twitteraar @librarian.be. Ik eindigde in dat klassement als zesde. Ook mooi was dat de Publieksprijs naar de Luisterpuntbibliotheek ging. Binnenkort verschijnt in Digitale Bibliotheek een artikel van mijn hand over deze bibliotheek die een bijzonder fraai verhaal aan het schrijven is.

Begin oktober vierde ik de vijfde verjaardag van mijn blog met het overschrijden van de drempel van een kwart miljoen bezoekers. In mijn allereerste post van 1 oktober 2005 vroeg ik mij af of bibliothecarissen een uitstervend ras waren. Vijf jaar later sta ik nog altijd achter de woorden die ik toen neerpende. Deze zilveren award is een mooie stimulans om nog enkele jaren verder te bloggen. Een dikke proficiat tenslotte aan docente Eva Simon en haar cursisten van de Gentse bibliotheekschool voor de vlekkeloze organisatie van dit event dat het kruim van de biblio web 2.0 sector en toekomstige bibliothecarissen broederlijk verenigde.

Biblioblogs top 3
occamsrazorlibrary (Occy)
Bibliothecaris in blog (Laurent Meese)
BiB IDee (Ilse Depré)

Meest gelezen