De schaduw van Congo

>

Alter ego Henry Goodden

In Memoriam Henry Goodden (1883 – 1915).
Tijdens de Flanders Fields Marathon zal ik niet alleen lopen. Op mijn borstnummer staat naast mijn naam ook de naam van mijn alter ego, Henry Goodden, een gesneuvelde sporter uit de eerste wereldoorlog. Henry William Goodden (11/9/1883 – 9/5/1915) was luitenant bij het Royal Army Medical Corps, att. bij Royal Irish Regiment. Hij werd gedood op 9 mei 1915 bij Ieper. Hij speelde rugby bij de Clifton Rugby Football Club (UK). Zijn medische studies deed hij in Bristol, Parijs en Wenen. Hij heeft geen gekend graf. Goodden wordt herdacht op de Menenpoort in Ieper. Op de wanden staan de namen van bijna 55.000 vermiste soldaten van de Commonwealth. Niet alle namen van vermiste soldaten van het Britse Gemenebest konden op de Menenpoort. In Passendale-Zonnebeke, op een muur aan de achterzijde van het Tyne Cot Cemetry, de grootste Britse militaire begraafplaats op het Europese vasteland, staan nog 35.000 namen gegraveerd. 

De IFF marathon zal ons doorheen Niemandsland leiden, een tocht van 42 km langs de frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog: langs de IJzer, de Dodengang, de IJzertoren en het Kanaal Ieper-IJzer. Onder de Menenpoort lopen we onze laatste meters richting Markt en aankomst. Op de bruggen zullen spandoeken met leuzen hangen zoals aan de Knockebrug (km 25): "I want to go home." Een soldatenliedje dat alles samenvat. Wie over de Knockebrug loopt, waar je in het omliggende landschap nog de sporen ziet van een oude Vaubanvesting, heeft 25 km afgelegd. Dit is het punt waar deelnemers de langzame wurggreep van de marathon voelen. De aankomst lijkt hier nog eindeloos ver, en zal helaas, ondanks het vorderen, steeds verder lijken. (Bron: Bart Vangrysperre) 

Meer info:  memorial WW1 - Murray Mitchell/OurAncestryinflandersfields.be - wereldoorlog 14-18  - passchendaele.be wo1.be.