In Flanders Fields Marathon 2011

Mijn doortocht aan kilometer 30.
Mijn finish op de Grote Markt van Ieper.
Met borstnummer 79 en alter ego Henry Goodden startte ik in de In Flanders Fields Marathon tussen Nieuwpoort en Ieper. Ondanks de felle tegenwind nam ik meteen een vliegende start. De eerste 5 kilometer legde ik in 21:10 minuten af. Ik belandde in een groepje dat een tempo van 4:13/km liep en hield dat lange tijd vol. Rond km 18 hing ik echter aan het elastiek, met wat tussensprintjes kon ik telkens weer aanklampen. Kiezen is verliezen: afhaken uit dit sterke groepje betekende de rest van de wedstrijd alleen tegen de wind in lopen, doorgaan betekende in overdrive gaan.

Veel lopers hadden individuele, begeleidende fietsers en ik bleef nog enkele kilometers in het kielzog van die fietsers lopen. Toen besloot ik wijselijk om toch maar naar mijn eigen vertrouwde tempo terug te schakelen. Als loper ben je soms zo gefixeerd op je tussentijden dat je verkrampt raakt en vergeet te genieten van de wedstrijd en het parcours. Die fout wou ik niet maken. Tijdens de lastige momenten met hevige windstoten vervloekte ik niettemin mijn sport. Op een luie zondagmorgen van een verse croissant en de weekendkrant genieten leek me zoveel aangenamer. Maar er was geen weg terug, ik was in een niemandsland en blijven lopen langs de IJzer was de enige optie. All the way to Ieper.

Km 25 passeerde ik in 1 uur 50 minuten. Toen kreeg ik een lichte hongerklop maar een energiedrankje gaf me weer wat kracht. Na km 30 hervond ik mijn tweede adem. Begeleiders van ander lopers boden me spontaan drank aan, heel vriendelijk was dat. Toen ik de torens van Ieper zag opdoemen, wist ik dat ik ook mijn derde marathon in elf maanden tijd tot een goed einde ging brengen, na de doortocht door de Menenpoort finishte ik op de grote markt in 3:18:39. Ik werd met deze tijd 57ste in het algemeen klassement en 19de in mijn categorie, gemiddelde loopsnelheid was 12,75 km/u (4:42/km).

De IFF marathon is een kleinschalige maar goed georganiseerde wedstrijd. Het is ook bijzonder dat je een overleden soldaat uit WOI kan eren. I salute you, Henry William Goodden, and all those who gave, so that we might have.

Meest gelezen