De schaduw van Congo

>

Lees en genees


Nooit gedacht dat een medisch handboek zo grappig en aanstekelijk kon zijn. In 'De boekenapotheek' vind je de geschikte remedie om allerhande aandoeningen mee te lijf te gaan. Bibliotherapie: lees de aanbevolen boeken en je wordt geholpen. Er is voor elk wat wils, of je nu aan een midlifecrisis lijdt, of last hebt van slapeloosheid of een schrijnend gebrek aan humor. Degenen die vergeten te lezen omdat ze liever leven worden geholpen, maar ook degenen die vergeten te leven omdat ze enkel willen lezen.

In totaal worden er 550 romans aangeprezen, inclusief boeken uit de Vlaamse en Nederlandse letterkunde van onder andere Herman Brusselmans, Gerard Reve, Tommy Wieringa en Dimitri Verhulst. De Nederlandse aanvullingen zijn van de hand van Maarten Dessing. Er zijn ook veel top 10- lijstjes in verwerkt, zoals de beste boeken voor in de hangmat of in de trein. De toon is lichtvoetig en relativerend maar de liefde voor literatuur is welgemeend.

Mooi is ook dat bij het lemma 'drankzucht' niet alleen Malcolm Lowry’s Onder de vulkaan wordt aanbevolen om de neergang van een alcoholist te ervaren, maar eveneens het eerder aangehaalde Eens een hardloper van John L. Parker.  Als remedie tegen alcoholisme wordt de zelfdiscipline en het doorzettingsvermogen van de wedstrijdhardloper geplaatst. Nog een rondje literatuur graag..

Ella Berthoud en Susan Elderkin: De boekenapotheek (Podium 2013) Vertaling van The Cure Novel.