De schaduw van Congo

>

De nieuwe kunst van het wandelen


In de novelle Bellevue / Schoonzicht wandelen de twee protagonisten twee dagen lang door het oude industriële Brussel. Het betreft de ruim dertig kilometer lange wandeling van Vorst tot in Evere, zoals beschreven in Itinéraire du paysage industriel bruxellois (uitgegeven door de Société Royale Belge de Géographie) . Onderweg treffen ze ruïnes van brouwerijen en uitgebrande goederenstations. De twee wandelaars tellen alle aanwezige bedrijven en denken na over de Belgische nationaliteit. Het levert een niet altijd even fraai beeld op van ons chaotische land, met het "kanaal" als symbool. 

"Terwijl de zee vertelt over de natuur, met bruisende hoofdletter en golfslag, zo vertelt een kanaal alleen maar over het water dat altijd even zwaar lijkt. Het smerig smotsige waterken. Niets duwt het verder. Kanalen zijn trage snelwegen die fabrieken verbinden met fabrieken. Rook verbinden met roet."
Koen Peeters, Kamiel Vanhole: Bellevue/Schoonzicht: of de nieuwe kunst van het wandelen (Meulenhoff, 1997) Paperback, 118 p.