Nieuwe spelling: zoek de fout


De in oktober 2005 gepubliceerde nieuwe Woordenlijst Nederlandse Taal, vervat in het Groene Boekje, gaat vanaf dinsdag officieel in. Vanaf dan moet ze toegepast worden door de overheid en het onderwijs in Vlaanderen en Nederland.

De nieuwe spelling wordt al een hele tijd toegepast door de media in Vlaanderen, maar verscheidene media in Nederland, waaronder de dagbladen de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad, besloten ze te boycotten. Zij volgen het Witte Boekje dat het Genootschap Onze Taal medio augustus zal publiceren. De Taalunie relativeert het rumoer. Zij heeft onderzocht hoeveel woorden in een krant door de nieuwe woordenlijst een andere spelwijze krijgen. Het bleek om één op de 2.500 woorden te zijn.

Vanaf 1 augustus zullen het onderwijs en de overheid het nieuwe Groene Boekje, officeel Woordenlijst Nederlandse Taal, volgen. De Taalunie heeft onder meer via internet gewezen op de veranderingen. Ook heeft de Taalunie met de vier educatieve uitgeverijen de taalboekjes doorgenomen en de wijzigingen in de spelling op internet beschikbaar gesteld voor leerkrachten.

Bron: Belga

Addendum: zoek de fout

Welk woord is volgens de nieuwe regels goed gespeld?

1. paardenbloem - paardebloem

2. procédé - procedé

3. tut tut - tuttut

4. alle drie - alledrie

5. zwart-witfoto - zwartwitfoto

6. havoër - havo'er

6. ideeënloos - ideeëloos

8. x-benen - X-benen

9. kerstman - Kerstman

10. managing director - managing-director

11. btw-tarief - BTW-tarief

12. naziagressie - nazi-agressie

13. zij-ingang - zijingang

14. tot stand komen - totstandkomen

15. diskman - discman

bron: www.volkskrant.nl


Antwoorden: 1a; 2b; 3b; 4a; 5a; 6a; 7b; 8b; 9b; 10a; 11 a; 12a; 13 b; 14 a; 15 b