Lezen en schrijven op de trein

Het zou mooi zijn boeken te kopen als we de tijd om ze te lezen erbij konden kopen. (Schopenhauer)

Volgens Stichting Lezen is de trein de uitgelezen plek om te lezen en te schrijven. Op verzoek van deze Stichting doorkruisen Anne Provoost, Peter Verhelst, Joke van Leeuwen, Stijn Vranken en Chika Unigwe België per trein. Ze schrijven een verhaal, een column of een gedicht en houden een logboek bij over kleine gebeurtenissen tijdens hun reis.
Op woensdag 1 november zullen ze hun resultaten voorlezen op de Boekenbeurs. Die teksten worden opgenomen en via podcast uitgestraald op de website van iedereen leest. Ze worden ook gebundeld en vanaf half november gratis verspreid via de boekhandels en bibliotheken.
De Iedereen leest-campagne, die aanleunt bij buitenlandse voorbeelden als Poetry in the Underground in Londen en Tijd voor Lezen van de Nederlandse Spoorwegen, stopt niet met het project rond de treinreizende auteurs. Donderdag wordt in de stations een gratis boekje verspreid met fragmenten, citaten en gedichten over de trein. Daarnaast zijn Stichting Lezen en NMBS op zoek naar het treinboek waaraan het mooiste persoonlijke verhaal vasthangt. De winnaar krijgt een stapel boeken voor onderweg. (Bron: DM)