Moord en misdaad in het museum

"Truth will come to light, murder canot be hid long"
William Shakespeare, The Merchant of Venice, 1597.


Nu onze nieuwe expo "Moord in het museum" officieel geopend wordt op 13 december 2006 is de tijd rijp om de misdaadliteratuur eens nader onder de loep te nemen en op zoek te gaan naar thrillers die zich in of nabij het museum afspelen.

Over de Da Vinci Code hoef ik het niet meer te hebben wegens bekend tot in Pluto. Minder geweten is dat de Franse detective Nestor Burma eveneens in Le Louvre in actie kwam om een misdaad op te lossen, de diefstal van een schilderij van Rafaël (aflevering uit de prachtige serie "Nouveaux Mystères de Paris" van Léo Malet). De zaak mondde uit in een bloedbad van moorden maar de cynische, pijp rokende speurder Nestor Bruma bleef er immer laconiek bij.

Léo Malet: Achter het Louvre komt de zon op
Signature. - 1996
vert. van: Le soleil naît derrière le Louvre
ISBN: 90-5672-006-6


In 2000 verscheen de thriller "Murder at the Museum of Natural History", in de serie 'Bill Donovan Mysteries' van Mike Jahn. Luitenant Bill Donovan's passie voor antiquiteiten brengt hem naar de gala-opening van een expositie in een natuurhistorisch museum. Tijdens deze feestelijke receptie wordt de archeoloog Paolo Lucca brutaal vermoord. Het begin van een spelletje Cluedo in het museum. Het is niet gemakkelijk een moordenaar te ontmaskeren in een duister museum, vooral niet als die moordenaar niet in het museum is..


Mike Jahn: Murder at the Museum of Natural History
- A Bill Donovan Mystery
St Martins. - 1994
ISBN: 0312114532

Een andere thriller die zich in een natuurhistorisch museum afspeelt is de bestseller 'The relic' van Douglas Preston, die zelf jarenlang in het American Museum of Natural History in New York gewerkt heeft. In Amazonië vindt een antropologische expeditie een gruwelijk einde. Enig overblijfsel: een kist, geadresseerd aan het Natural History Museum. Jaren later moet een grote tentoonstelling de sluiting van het museum voorkomen. Maar een week voor de gala-opening wordt in het museum iemand gruwelijk vermoord. Er sluipt iets door de stoffige gangen en galmende zalen. Zijn de fossiele dinosaurusbotten tot leven gekomen? Deze thriller werd in 1997 verfilmd en is een kruising van Aliens' en 'Jurassic Park'. De locatie werd in de film van New York naar the Field Museum of Natural History van Chicago verplaatst.

Douglas Preston en Lincoln Child: The Relic
Luitingh-Sijthoff . - 1997
vert.van: The Relic
ISBN 90-245-2550-0


De Canadese schrijfster Gail Bowen tenslotte is aan een befaamde reeks thrillers bezig met Joanne Kolbourne als hoofdpersoon. In haar 'Moord in het Museum' wordt Kolbourne na en ontmoeting met haar oude hartsvriendin geconfronteerd met een aantal moordpartijen. Die vriendin is een beroemde schilderes, die graag provoveert in haar exposities. Dat komt haar en haar vroegere galeriepartner duur te staan.




Gail Bowen: Moord in het museum
Muntinga. - 1991
vert.van: Murder at the Mendel
ISBN 90-417-6010-5