Norman Mailer & Fred McDarrah, I.M.


I am the only major writer in America who has had more bad reviews than good reviews in the course of his writing life. So that gives me a certain pride: I feel they keep taking their best shot, and they're ... not going to stop me, ya know.


Twee tachtigers legden er onlangs het loodje bij, de voormalige Pulitzer Prize-winnaar Norman Mailer overleed in een ziekenhuis in New York en de fotograaf Fred McDarrah stierf op 81 jarige leeftij. Hij werd 84 jaar en overleefde zes huwelijken. Mailer was lange tijd het "enfant terrible" van de Amerikaanse literatuur. En het mag gezegd op deze Vouwendag een doorn in het oog van vele feministen. Zijn stijl is een mix van journalistiek, fictie en autobiografie. Op 25-jarige leeftijd gooide hij hoge ogen met "The naked and the dead", gebaseerd op zijn ervaringen als marinier in de Tweede Wereldoorlog. Mailer won twee keer de Pulitzer Prize, in 1969 voor "Armies of the night" en in 1980 voor "The executioner's song". Ik hoorde voor het eerst van Norman Mailer via de Lloyd Cole song "Are you ready to be heartbroken": "......reading Norman Mailer...". Ik las nadien gefascineerd zijn Witboek voor de president. (A. W. Bruna & Zoon, Utrecht, Utrecht, 1965.)


Fotograaf McDarrah (1926 - 2007) documenteerde de opkomst van de Beat Generation, met Jack Kerouac in 1958, Andy Warhol in zijn factory, en ook Bob Dylan (zie foto). Hij was ook een groot foto-journalist, met zijn camera als pen. Enkele van zijn meest beroemde en legendarische foto's kunnen hier bekeken worden. Nostalgie troef.