Het refrein

Verliefd worden is een complexe en vaak neurotische bedoening. Het is een spel van afweer en verleiding. De titel die Dirk Van Weelden zijn roman gaf verwijst naar de popmuziek. In een klassiek liefdesduet zingen de verliefden beurtelings over hun gevoelens en in het refrein wordt de triomf van de liefde gezamenlijk bezongen. Tevens verwijst de titel naar het spel van de zangvogels die steeds opnieuw vrolijke refreintjes fluiten om hun territorium kenbaar te maken en zich luidruchtig kandidaat te stellen om een nestje te bouwen. En dat is het nu net wat de twee protagonisten Laura en Kasper bewust of onbewust nastreven. Kasper is een eigenwijze, cynische fotograaf die niet in de ware liefde maar wel in zijn eigen leugens gelooft. Hij fladdert maar wat rond zonder zich te willen binden. En Laura kent weinig arbeidsvreugde in de redactie van een hoogst oninteressante bedrijfskrant en zoekt naar enige meerwaarde in haar leven. Door hun werk komen ze met mekaar in contact en Cupido doet de rest.

Schrijver-filosoof Van Weelden is de gewezen compagnon van de betreurde Martin Bril, met wie hij ondermeer het wonderlijke Arbeidsvitaminen (1987) samenstelde. Het refrein is een erg lichtvoetige en bijwijlen grappige liefdesroman. De personages zijn geheel conform de tijdgeest gekneed: ze houden hun eigen navel voor het centrum van de wereld en hun werk is minstens even belangrijk als hun uitgaansleven. Totdat hun ogen geopend worden door een alles in de war schoppende verliefdheid. Van Weelden heeft een vlotte pen waarmee hij herkenbare miniatuurtjes van het dagelijkse leven schetst, soms poëtisch en verrassend, soms clichématig. Van Weeldens vertrekpunt is weinig origineel: de protagonisten geven om beurt hun versie van hun ontluikende liefde en die verschilt uiteraard nogal wat. Maar het amusante slotdeeltje waarin de geliefden hun ontstaansgeschiedenis subtiel herschrijven, maakt veel goed. Het refrein is geen grootse roman, maar is net zoals een goede popsong erg aanstekelijk. En het refrein blijft willens nillens nazinderen.

Dirk Van Weelden: Het refrein, Meulenhoff Amsterdam, 2000, 126 p., € 12,02. ISBN 90-290-6540-0. Distributie: Standaard uitgeverij