Het stenen concilie

De knappe Diane Thiberge is groot, blond en intelligent, en heeft op dertigjarige leeftijd haar leven schijnbaar goed onder controle. Met brio afgestudeerd in de biologie onderzoekt ze als etholoog het gedrag van roofdieren. Maar ondanks de voldoening die ze uit haar werk put, voelt ze zich eenzaam en verlangt ze naar een kind. Als adolescente werd ze het slachtoffer van een seksuele agressie en sindsdien mijdt ze elk contact met mannen. Om zich beter te kunnen verdedigen in een vijandige wereld, werkte ze zich op tot kampioene in de oosterse vechtkunst. Uiteindelijk besluit ze een kind uit Thailand te adopteren om aan haar eenzaamheid te ontkomen. Maar vanaf dan verliest ze, na een onwaarschijnlijke reeks dramatische gebeurtenissen, alle controle over haar leven. Zo krijgt ze een zwaar verkeersongeval waarbij haar pas geadopteerde kindje uit de wagen wordt geslingerd en in een diepe coma raakt. Blijkt dat het kinderzitje dat ze goed vastgegespt had, losgemaakt was. En de competente politierechercheur belast met het onderzoek, wordt naderhand vermoord. Wie zit hier achter en waarom? Het is het begin van een wervelend avontuur dat haar naar Mongolië en Rusland leidt en waarin ze ingewijd wordt in de magische wereld van psychokinese, hypnose en sjamanisme.

Voormalig reporter Jean-Christophe Grangé (1961) brak door met "Les Rivières pourpres". In Frankrijk heeft hij inmiddels al de status van bestsellerauteur verworven en mondiaal worden zijn thrillers in liefst twintig talen uitgebracht. Met "Het stenen concilie" lost hij de verwachtingen in en weet hij zijn positie te rechtvaardigen. Het is een vakkundig geschreven en intelligent gestructureerde thriller, waarin echo's van de koude oorlog weerklinken door de revolutionaire Russische spionagetechnieken, gebaseerd op mentale manipulatie. De originele plot en de continue spanning kunnen het af en toe opduikende gebrek aan geloofwaardigheid ruimschoots compenseren. Minpunten zijn de breedvoerige verhaallijn en de te clichématige karakterschets van het hoofdpersonage. Zo verwordt de protagoniste bijna tot karikatuur van een wereldvreemde, maniakale wetenschapper, die ook nog eens over een ongekend speurderstalent blijkt te beschikken. Prima leesvoer voor fans van eigentijdse thrillers die flirten met het paranormale.

Jean-Christophe Grangé: Het stenen concilie (De Geus . Spanning), De Geus Breda, 2002, 414 p., € 22,5. ISBN 90-445-0043-0. Vert. van: Le concile de pierre door Théo Buckinx. Distributie: De Geus