Shakespeare and Company


An American in Paris: Shakespeare and Company is een van de beroemdste boekenwinkels ter wereld en werd door de legendarische Amerikaanse Sylvia Beach in 1919 gesticht in de Rue Dupuytren in het 6e arrondissement van Parijs. In 1922 verhuisde de winkel naar de rue de l’Odeon. De literaire scene was er kind aan huis, schrijvers kwamen er boeken lenen en hielden er literaire discussies. Een greep uit de vaste klanten uit die tijd: James Joyce, Gertrude Stein, Sherwood Anderson, André Gide en Ernest Hemingway. In 1941 werd de winkel door de Duitsers gesloten.

Begin jaren vijftig begon een andere Amerikaan, George Whitman (1913), zwerver & schrijver,

Image via Wikipedia

een boekwinkel die hij in 1964 dezelfde naam doopte om de traditie in ere te houden. Vorige week verscheen van de hand van Jeremy Mercer Een bed tussen de boeken dat het bijzondere verhaal vertelt van een Canadese misdaadverslaggever die, nadat hij in Canada bedreigd is door een bende, naar Frankrijk vlucht. Aangekomen in Parijs – arm en werkloos – ontdekt hij de wonderbaarlijke wereld van de kleine, authentieke boekwinkel Shakespeare & Co. Hij koopt een boek, waarna de medewerkers hem op de thee vragen. Binnen een paar weken woont hij boven de winkel, werkt hij voor de 89-jarige eigenaar George Whitman – patroonheilige van de arme schrijvers in de stad –, is hij ondergedompeld in de liefdesavonturen van de medewerkers van de winkel en doodt hij zijn tijd in dezelfde platvloerse kroegen als zij. De boekhandel bestaat ondertussen nog steeds: de mooie nostalgisch getinte website vind je hier.

Jeremy Mercer: Een bed tussen de boeken: Herinneringen aan een verblijf in het Parijse Shakespeare & Co. Liefdesbetuiging aan een literair monument in Parijs (Atlas 2009)