Wetenschap en strips

Voor het vierde jaar op rij slaat het Federaal Wetenschapsbeleid zijn zomerkamp op in het Koninklijk paleis te Brussel. Tijdens de opendagen van het Paleis geeft het Federaal Wetenschapsbeleid een overzicht van haar activiteiten. Het thema dit jaar is wetenschap als inspiratiebron voor stripauteurs en -scenaristen. Er zijn immers tal van mooie voorbeelden te vinden die de band tussen strips en wetenschap illustreren. Zoals Hergé die zich voor professor Trifonius Zonnebloem inspireerde op de Zwitserse fysicus Auguste Piccard. Ook de andere (Belgische) stripauteurs in deze tentoonstelling vinden inspiratie uit onderzoek van het Federaal Wetenschapsbeleid of uit het patrimonium van de Federale Wetenschappelijke Instellingen.

Het Algemeen Rijksarchief wordt gelinkt aan de strip 'De zaak Carotassis' van Yann en Denis Bodart. Het beeld dat men van de archivaris heeft als een grijze gebrilde man, in stofjas wordt ook in de strip bevestigd in de figuur van Oscar Noyau. Het museum van Natuurwetenschappen wordt gelinkt aan de strip Ragebol van Frank Pé: "de droom van de walvis". In de strip - die dateert van 1956 - is het museumgebouw (uit 1905) nog authentiek: het regende op een bepaald binnen in de dinozaal. Ondertussen is - na grootschalige renovatiewerken - de volledig vernieuwde Galerij van de Dinosauriërs de grootste dinosauruszaal van Europa geworden.

Praktische info:
De tentoonstelling is van 26 juli t.e.m. 13 september 2009 elke dag open van 10 u tot 16.30 u, behalve op maandag. Vrije toegang. Online versie van de expo vind je hier.