De schaduw van Congo

>

Boeken top 10 (2005)



2005 is weliswaar geen grand cru jaar voor de Nederlandstalige literatuur geworden maar met een aantal opvallende debuten en sterk werk van vaste waarden als Jan Siebelink, Dirk van Weelden en Koos van Zomeren is de eindbalans meer dan degelijk te noemen. Ook in Frankrijk kwamen een aantal spraakmakende debuutromans uit. En er werden enkele uitstekende Nederlandse vertalingen van gerenommeerde Franse auteurs uitgegeven, onder meer van Pierre Bergounioux (Een stap en dan de volgende, Het roze huis). Trois jours chez ma mère van de Franstalige Belg François Weyergans werd met de prestigieuze Franse literatuurprijs Prix Goncour bekroond maar kreeg op zijn beurt geen Nederlandse vertaling wegens commercieel oninteressant.


BOEKEN TOP 10
  1. De inscheper Otto de Kat (van Oorschot)
  2. Weemoedige, hartverwarmende roman over de onvervulbaarheid van verlangens, existentiële eenzaamheid en rusteloosheid.
  3. Joe Speedboot Tommy Wieringa (De Bezige Bij)
  4. Wonderlijke roman over opgroeien, vallen en opstaan en weer doorgaan.
  5. Het leven heeft geen geheimen Koos van Zomeren (Arbeiderspers)
  6. Een ode aan het raadselachtige van het leven en een afrekening met de overdaad aan betekenissen en stompzinnigheden die ons omringen.
  7. In de ban van Jules Verne Guus Luijters [et.al.] (Aspekt)
  8. Boeiende en prachtig geïllustreerde biografie van de franse fantast met bijdragen van het Nederlandse Jules Verne genootschap.
  9. Verlaten Florence Seyvos(De Geus)
  10. Suggestieve mini-roman die de ambigue betekenis van verliefdheid en het onherroepelijke gevoel van verlatenheid die erop volgt blootlegt.
  11. Morgen kif-kif Faiza Guène (Sijthoff)
  12. Zelfs in een schijnbaar hermetisch afgesloten banlieu slaagt Faiza Guène erin om de zon te doen schijnen. Een imponerend debuut
  13. De hemelrat Jan van Mersbergen (Cossee)
  14. Een fonkelende, melancholische roman waar zelfs de grootste cynicus stil van zal worden.
  15. Niets aan de hand Justine Levy (Prometheus)
  16. Ongepolijst, springerig en lichtjes overspannen autobiografisch proza van Justine Lévy, dochter van de filosoof Bernard-Henry Lévy.
  17. Straatsofa: essays en verhalen Dirk van Weelden (Augustus)
  18. Spitsvondige en rake observaties van een wereldverkenner.
  19. Een borrel met Barry Christophe Vekeman (Arbeiderspers)
  20. De onnavolgbare Vekeman schetst de schokken van hart en ziel die een drankzuchtige jongeman te verduren krijgt. Excellente tragikomische roman.

STRIPS - COMICS TOP 3 - 2005

  1. Meneer Johan - Een wankel evenwicht Tekeningen: Berberian Dupuy - Scenario: Berberian Dupuy (Dupuis)
  2. De tandem Dupuy en Berberian brengt in dit zevende deel van Meneer Johan een twintigtal momentopnamen uit het dagelijks leven: over baby's, winkelen, relaties en andere ongemakken in het leven van een jonge schrijver in Parijs.
  3. De avonden Dick Matena (De Bezige Bij)
  4. Magnifieke stripversie van de klassieker van Gerard Reve, het einde blijkt ook in beeldtaal huiveringwekkend te zijn.
  5. De dagelijkse worsteling 1 en 2: Tegen het vergeten Manu Larcenet (Oog & Blik)
  6. Poëtische en onvergetelijke tranches de vie.




Enhanced by Zemanta