De schaduw van Congo

>

Een Parisienne in Amsterdam


De Nederlandstalige schrijvers die al dan niet bevlogen over hun verblijf in Parijs schrijven zijn niet op een hand te tellen. Het aardige is dat de beweging zich nu ook eens omgekeerd voltrekt. De Franse schrijfster Elisabeth Barillé, die een cultstatus verwierf met haar romans Lichamelijkheid en Een modelpaar, woont immers afwisselend in Parijs en Amsterdam. Algauw werd ze gecharmeerd door de bruisende havenstad die ze in de jaren '70 leerde kennen als epicentrum van de hippies. Een Parisienne in Amsterdam" bundelt haar observaties van het leven van de Amsterdammers en haar zoektocht naar het rijke verleden van de stad.

Barillé bezoekt zowel de toeristische trekpleisters als haar eigen geliefkoosde plekjes: het Vondelpark, Prinseiland, het Anne Frank huis, het Hilton hotel en mijmert over het tragische einde van Herman Brood en Chet Baker. Legio ook zijn de literaire referenties. Barillé treedt met plezier in de voetsporen van schrijvers als Baudelaire, Camus en De Sade. Maar ook een vreemde vogel als Xaviera Hollander, die haar fifteen minutes of fame beleefde ten tijde van 'The Happy Hooker', komt aan bod. Barillé toont zich een gedegen en geestdriftige gids. Het is duidelijk dat ze niet alleen op de stad verliefd is. Dat ze haar boek opdraagt aan een lange blonde man met groene ogen is veelbetekenend. Haar roes en sensitiviteit werken aanstekelijk en zorgen voor een vrolijke luchtigheid. Oog voor de problematiek van hondendrollen op de stoep of stinkende kanalen heeft ze derhalve niet. Neen, ze tracht de Nederlandse huiselijkheid te vatten, schrijft over de weldaad van softdrugs, provo's, palingtrekken en fietsen. Voor het fenomeen van de woonboot heeft ze een eenvoudige verklaring: het is het perfecte samengaan van twee driften, zijnde de hang naar huiselijkheid en die naar avontuur. Amsterdammers en bij uitbreiding Nederlanders zijn in haar opvatting geobsedeerd door boten door hun eeuwige strijd met het water. Dat is dan ook de enige smet op haar sprankelende relaas, dat ze de clichés en algemeenheden niet schuwt en een aantal vooroordelen over Nederland bevestigt. Echt doorgronden kan Barillé Amsterdam niet, maar ze beseft wel dat ze hiermee het mysterie van de stad met de duizend bruggen intact houdt.

Elisabeth Barillé: Een Parisienne in Amsterdam, De Arbeiderspers Amsterdam, 2004, 125 p., € 12,95. ISBN 90-295-0451-X. Vert. van: Amsterdam, à ma guise door Floor Borsboom. Distributie: WPG Uitgevers