Federaal Archivarissen Forum

Web 2.0 is nog niet echt ingeburgerd in het Nederlandse en Vlaamse archiefwezen. Beter gezegd, nog helemaal niet. De Digitale Archivaris Christian van der Ven wilde daar iets aan doen en richtte het sociale netwerk Archief 2.0 op. Dit is een plek waar wakkere en eenzame archivarissen die zich al met web 2.0 bezig houden, elkaar kunnen ontmoeten en actief aan kennis delen kunnen gaan. Er zijn sinds vrijdag 13 februari al 200 leden. Zelf ben ik ook lid geworden. Ik was al lid van het inmiddels zeer succesvolle bibliotheek 2.0, opgericht door Edwin Mijnsbergen, maar ik blijf ook graag op de hoogte van wat er bij de vakbroeders aan het gebeuren is. Via Twitter kan het ook: http://twitter.com/archief20.

Op federaal vlak zetel ik ook in zowel het forum van federale bibliothecarissen als dat van federale archivarissen. Beide zijn informele overlegfora waarbij verantwoordelijken van zowel overheidsbibliotheken als bibliotheken (archieven) van wetenschappelijke onderzoeksinstellingen en nationale musea aan deelnemen. Net zoals bij de sociale netwerken werd het forum van de bibliothecarissen enkele jaren eerder opgericht. Het maakt daarbij gebruik van KMnet op de eCommunities, , het elektronische kennismanagementplatform van de federale overheid.

Het Federaal Archivarissen Forum (FAF) werd pas in de loop van 2008 opgericht. Voorzitter van het forum en stuwende kracht is Rolande De Poortere van het Algemeen Rijksarchief. De 'mission statement' en het gloednieuwe logo werd alvast vorige week gestemd. Later meer over dit prima initiatief om ook in de archiefsector goede praktijken uit te wisselen en gemeenschappelijke projecten op te zetten. De tijd van de ivoren torens is voorbij.

Meest gelezen