In het wiel van Odiel

Kwisvraagje: wat is het verband tussen Odiel Defraeye en het Wielermuseum en het Schoeisel- en Borstelmuseum? Odiel Defraeye won als eerste Belgisch wielrenner en tweede niet-Fransman in 1912 de Ronde van Frankrijk. Hij zegevierde ook in drie ritten. Zijn overwinning zorgde voor een nooit geziene volkseuforie in België. Voor zijn wielercarrière werkte hij als borstelmaker in Izegem. Beide musea kregen nu een digitaal jasje aangemeten met games en web 2.0 toepassingen door het Expertisecentrum voor Digitale Media (Universiteit Hasselt). Dit  aan de hand van innovatieve educatieve software gebaseerd op een Do-It-Yourselfaanpak. Odiel Defraeye staat in dit project symbool voor de sociale geschiedenis van de streek rond Izegem en Roeselare in het begin van de 20ste eeuw, met de opkomst van de wielersport, de bloei van de borstel-en schoennijverheid, het ontstaan van de sociale beweging en de situatie van de fabrieksarbeiders. 

 Het project vertrok vanuit een innovatief educatief concept waarbij leerlingen uit de 2de en 3de graad zelf aan de slag konden gaan om eigen mobiele games te creëren voor hun medeleerlingen. Deze game-gebaseerde tours kunnen dan in één van beide musea gespeeld worden én bovendien op een website ter beschikking gesteld en verspreid worden. Ook werd een facebookpagina 'Wie is Odiel' opgericht. De facebookleden worden uitgedaagd om de vraag 'Wie is Odiel' te beantwoorden. Dit kan aan de hand van foto's, filmpjes, gedichten of teksten.

Een mooi innovatief museumproject is dat. Voor de wielerliefhebbers valt nog toe te voegen dat er in het wielermuseum veel aandacht is voor de veel te vroeg overleden Frank Vandenbroucke. Voorts gadgets en fietsen van onder andere Johan Museeuw en video-fragementen van wielerwedstrijden met commentaar van wijlen Jan Wauters die zo een mooie hommage kreeg. Ook leuk is dat de commentaar op de audiogids van die andere legendarische sportjournalist Karel Van Wijnendaele is, de man die meer dan 11.000 artikels schreef als hoofdredacteur van Sportwereld, de sportrubriek van het Nieuwsblad.