De bibliotheek, een huis vol meningen

VCOB gebruikersonderzoek naar leengedrag Vlaamse bibliotheekgebuikers:

In de eerste helft van 2004 hebben ruim 32.000 bezoekers van 165 Vlaamse openbare bibliotheken deelgenomen aan een grootschalig sociaal-wetenschappelijk gebruikersonderzoek, georganiseerd door het VCOB.

Uit de studie blijkt overduidelijk dat de bibliotheek in de eerste plaats een plek voor lezers blijft: 64 procent van de ontleningen zijn fictie of non-fictieboeken. Cd’s blijken wel een enorme opgang te hebben gemaakt. Het aantal ontleningen van cd’s is nu al 14 procent.

Uiteraard kan dit genuanceerd worden, in het MP3 tijdperk gaat de verkoop van cd's pijlsnel achteruit, een tendens waar de muziekafdelingen van bibliotheken niet aan zullen kunnen ontsnappen. Willen ze de boot niet missen zullen ze hun muziekaanbod dienen te digitaliseren.

Vooral de fictielezers en de cdleners lijken sterk van elkaar te verschillen. De laatste zijn voornamelijk jonge, hoger opgeleide mannen, de fictieleners zijn lager opgeleide, oudere vrouwen. Groepen die minder vertegenwoordigd zijn in het globale bibliotheekpubliek, ouderen en laagopgeleiden, zijn sowieso sterk vertegenwoordigd bij de fictieleners.

Dinsdag a.s. wordt het volledige VCOB-rapport "Ontleend en ontleed" in het parlement voorgesteld.


meer info:

VCOB gebruikersonderzoek
Resultaten (in PDF)


Technorati tags: