It's a Wonderful Life

Poster for IAWL
Poster for IAWL (Photo credit: Wikipedia)
Kerstmis, de commerciële en folkloristische hoogmis, komt er weer aan. Het enige dat deze periode draaglijk maakt is de alomtegenwoordige feeërieke kerstverlichting in de straten, het kerstbier en uiteraard de traditionele kerstfilms op televisie. Reken daarbij nog de immer fascinerende eindejaarslijstjes en het feest is compleet. 

Beste kerstfilms aller tijden
It's a Wonderful Life (1946) In de donkere decemberdagen geldt slechts één devies: hoe meliger hoe beter en dan ben je met deze filmklassieker uiteraard goed bediend. Het thema spreekt boekdelen: 'No Man is a failure who has friends'. Maar het wonderlijke aan deze film is dat de sentimentele toets na verloop van tijd vervaagt en je volledig in het verhaal meegetrokken wordt en er uiteindelijk een euforisch 'feel-good' gevoel aan overhoudt. Pure filmmagie! 

Scrooged (1988) Met Bill Murray in de rol van de vrek Frank Cross wordt het aftandse verhaal op humoristische wijze nieuw leven ingeblazen. Het verhaal is genoegzaam bekend. Cross heeft een grote hekel aan kerstmis. Als anderen aan hun kerstvoorbereidingen beginnen, verhoogt hij het werktempo en drijft hij zijn medewerkers tot het uiterste. Drie eigenaardige geesten zorgen voor de catharsis: een geflipte New Yorkse taxichauffeur van het verleden, een stuntelige fee van het heden en als laatste een demonische hoofdloze boodschapper van de toekomst. 

A Tree Grows in Brooklyn (1945) Regiedebuut van Elia Kazan met Dorothy McGuire en James Dunn Subtiele verfilming van een roman van Betty Smith over een jong meisje die probeert haar idealisme in leven te houden ondanks de grote armoede van haar familie. Ze houdt heel veel van haar vader, die aan alcoholisme lijdt, maar toch charmant en liefdevol is. Na de dood van haar vader houdt ze maar net het hoofd boven water: "Like the tree in the back of their house, uncared for and forgotten, her struggle to survive is a valiant one."
Enhanced by Zemanta