Nature: Wikipedia vs Britannica

Nature deed een vergelijkende test tussen de gerenommeerde online encyclopedie Britannica en die van het open source project Wikipedia. Het resultaat is opmerkelijk: de accuraatheid van de wetenschappelijke artikels in Wikipedia moet slechts weinig onderdoen voor Britannica. Van de 42 onderwerpen die er werden onderzocht, zaten er gemiddeld vier fouten in de Wikipedia-versie, tegenover drie in de Britannica. De peer review van een gevestigde encyclopedie garandeert dus niet dat alle gegevens accuraat zijn.

In een eerste reactie op de Nature test stelden de samenstellers van Wikipedia vast dat de Wikipedia samples die de Nature redactie gebruikte, gemiddeld 2.5 keer langer waren dan de Britannica lemma's en wezen er nogmaals op dat feitelijke onjuistheden dook in Britannica niet uit te sluiten zijn.

Vanuit pragmatisch en bibliotheektechnisch oogpunt is Wikipedia een prima online encyclopedie voor het inlichtingenwerk. Voor een gebruiker die snel info zoekt over bijv. uilen biedt Wikipedia een aardige vertrekpunt waarop men gemakkelijk kan doorklikken naar de familie Strigidae en de taxonomische indeling.

Meer info:
Test online encyclopedieën.

Bronnen:

Nature

Wikipedia

Encyclopedia Britannica


Tags:

science,encyclopedia, wikipedia