Renovatie van een Museum (1)

De skyline van Brussel wordt gedomineerd door kranen, vooral in de Europese wijk is deze bouwwoede alomtegenwoordig. Alles wordt er volgebouwd. Overal duiken kantoorgebouwen op, geen enkele open ruimte is nog veilig.

Momenteel is ook het Museum voor Natuurwetenschappen gedeeltelijk herschapen in een werf. Maar dat is een ander verhaal, het betreft hier een broodnodige renovatie die jaren in de wachtkamer zat en nu eindelijk zijn uitvoering krijgt.

Van de drie voornaamste gebouwen van het museum, is de Janlet-vleugel in het Leopoldpark wellicht het bekendste en het meest bezochte. Daar zijn immers de iguanodons van Bernissart te bewonderen. Dit architecturaal zeer waardevolle gebouw wordt momenteel gerenoveerd door de Regie der Gebouwen en het architectenbureau Groep Planning.

De werken zullen tot 2007 duren. Doelstelling is het museum klaarstomen voor de 21ste eeuw: de oorspronkelijke zalen herstellen en tegelijk de infrastructuur en labo’s moderniseren.



Voor de bibliotheek heeft de renovatie belangrijke consequenties. Medio 2007 verhuist de bibliotheek van locatie en neemt ze haar intrek in het aanpalende gebouw van de Belgische Geologische Dienst (Jennerstraat). Ruim een half miljoen aan tijdschriftvolumes en monografieën (het equivalent van zes verdiepingen!) dienen verhuisd te worden. Via de op te richten verbindingstoren zal de bezoeker via het Museum toegang tot de nieuwe leeszaal verkrijgen.


Meer info
: Renovatie KBIN

Tags: ,