Zelfdenkende kast voor terugbrengen bibliotheekboeken

Een nieuwe spannende episode in de bibliotheekautomatiseringssaga:

De Nederlandse bibliotheek van Doetinchem heeft naar eigen zeggen als eerste een 'zelfdenkende' kast voor het terugbrengen van boeken, cd's en dvd's. Het inlezen van barcodes door het personeel behoort daarmee tot het verleden. De kast, die voorzien is van speciale elektronica en software, is ontwikkeld door het bedrijf Nedap.

De boeken, cd's en dvd's zijn voorzien van een chip. De elektronica in de kast registreert automatisch wie welk artikel heeft teruggebracht en of er eventueel een boete moet worden betaald. "Ook het uitsorteren van ingeleverde boeken behoort met de nieuwe kast tot het verleden", zegt projectleider L. Roosenschoon van Nedap.

De kast kost ongeveer 24.000 euro. De uitvinding betekent niet alleen een besparing op de personeelskosten, maar verlost de medewerkers ook van saai en eentonig werk. De kast kan worden onderverdeeld in een aantal categorieën en vakken, zoals 'romans' en 'vrije tijd'. Voor cd's en dvd's is er eveneens een apart vak. De lener moet de teruggebrachte artikelen in de juiste schappen zetten. Als dat niet gebeurt, wordt het voorwerp niet geaccepteerd. "Pure tijdbesparing. Het enige dat resteert, is de intelligente boekenkast, die op wieltjes staat, naar de uitleenzaal te rijden om de gegroepeerde boeken weer in de stellingen te plaatsen."

Nedap ontwikkelde eerder al een zelfservicesysteem voor het uitlenen van boeken. Het bedrijf verwacht veel van de nieuwe techniek. "Het is zelfs al mogelijk om onbemande bibliotheken op te zetten in kleine dorpen, bij NS-stations en de benzinepomp." (sic)

Bron: ANP ; Automatiseringgids

Technorati tags: ;