Access, Dissemination, and Preservation in the Digital Age

Op 15 en 16 februari 2007 neem ik deel aan een conferentie georganiseerd door de DG’s Onderzoek en Informatiemaatschappij van de Europese Commissie over de wetenschappelijke publicaties in Europa: “Scientific Publishing in the European Research Area – Access, Dissemination, and Preservation in the Digital Age”. Hiermee komt het debat over de toegankelijkheid van wetenschappelijke publicaties in een stroomversnelling.

Vorig jaar liet de Europese Commissie een "Study on the economic and technical evolution of the scientific publication markets in Europe" uitvoeren. Uit deze studie en een openbare consultatieronde waaraan researchers, wetenschappelijke instellingen, financiers, uitgeverijen en wetenschappelijke bibliotheken deelnamen, werden een aantal relevante aanbevelingen geuit die de toegang tot de wetenschappelijke resultaten moeten bevorderen. Zo is de eerste aanbeveling om kort na publicatie vrije toegang tot het door de EU gefinancierde onderzoek te realiseren door het deponeren van publicaties in repositories te stimuleren (in een volgende post meer daarover). Dit kan door bij het verlenen van onderzoekssubsidies de verplichting op te nemen de resultaten kort na publicatie publiek toegankelijk te maken. De EU volgt hiermee het beleid van grote onderzoeksfinanciers als de WelcomeTrust.

Om de Europese Commissie aan te sporen de aanbevelingen over te nemen hebben verschillende Europese overkoepelende organisaties in het wetenschapsdomein zoals JISC (Joint Information Systems Committee, UK), SURF (NL), SPARC Europe, DFG (Deutsches Forschungsgemeinschaft) en DEFF (Danmarks Elektroniske Fag-og Forskningsbibliotek, DK) het initiatief genomen tot een petitie. Met het ondertekenen van deze petitie, persoonlijk of namens de instelling, wordt de Europese Unie gestimuleerd in het realiseren van een betere toegankelijkheid van onderzoeksresultaten. Het beleid van de instellingen zoals dat onder meer is onderschreven in de Berlin Declaration on Open Access, wordt hiermee versterkt. De petitie zal bij de opening van de conferentie op 15 februari aan de Commissie worden aangeboden (bron: Surf.Nl )

Ondertekenen van de petitie kan hier.

Technorati Tags: , , ,