Archiefzorg in musea

Ik ben de tel kwijt geraakt hoe vaak ik al een workshop of studiedag bijwoonde die achteraf even pragmatisch bleek te zijn als een collectie zonder catalogus. Gelukkig vormde de workshop 'Archiefzorg in musea' van vandaag hierop een uitzondering.

De organisatie was in handen van Culturele Biografie Vlaanderen en Archiefbank Vlaanderen en het programma was evenwichtig samengesteld. De theorie, zeg maar archiefbeheer voor beginners, met uitleg van de elementaire begrippen in de voormiddag en 's namiddags de praktijk.

Nooit was een archief online registreren zo eenvoudig en toch conform ISAD-G als in de archiefbank Vlaanderen. Een manco is dat de onderwerpstrefwoorden worden gelinkt aan de trefwoordenlijst van de VLACC, die vooral openbare bibliotheken bedient en voor wetenschappelijke ontsluiting veel minder geschikt is. Ook de vele tweeledige trefwoorden zijn niet echt gebruiksvriendelijk of consequent toepasbaar. Wanneer komt de VLACC II versie er trouwens? Voor musea is een koppeling aan de AAT (=The Art & Architecture Thesaurus) wenselijker.