Kindle e-boekenlezer

Amazon.com bracht onlangs de Kindle uit, een elektronische boekenlezer waarmee je draadloos literatuur kunt downloaden. Het apparaat kan in het boekenbedrijf voor evenveel veranderingen zorgen als mp3's in de muziekbusines. Het moet de manier waarop we met boeken omgaan fundamenteel veranderen. Voorlopig is het echter onmogelijk om de hand te leggen op een Kindle. In de VS, het enige land waar het apparaatje op dit moment te koop is, krijgt wie nu bestelt zijn Kindle ten vroegste met Kerstmis.

De Kindle onderscheidt zich van eerdere e-boekenlezers door zijn scherm op basis van 'elektronische inkt'. Dat straalt geen licht uit, maar reflecteert het alleen, net zoals papier, en is bijgevolg veel comfortabeler voor de ogen dan een traditioneel lcd-scherm. Een andere troef is dat de Kindle het mogelijk maakt om draadloos over het gsm-netwerk boeken op te zoeken en te downloaden in luttele seconden.

Een Kindle kost 400 dollar (275 euro). Het apparaatje weegt net geen 300 gram, is even groot als een paperback en kan 200 boeken aan. Het biedt ook een zoekfunctie die het mogelijk maakt om informatie op te duikelen uit de opgeslagen boeken en artikelen. Ideaal dus voor een researchproject of bij het schrijven van papers.

(bron: De Morgen 07.12.07)