Odette Toulemonde



De fraai uitgegeven bundel Odette Toulemonde van de Franse romancier en essayist Eric-Emmanuel Schmitt (1960) bevat acht verrassende liefdesverhalen, waarin telkens een andere vrouw de hoofdfiguur is. In het titelverhaal is dat Odette Toulemonde, een onhandige veertiger die schijnbaar niets om gelukkig te zijn heeft maar het niettemin toch is. Als een eenvoudige, hardwerkende vrouw uit de sombere ex-mijnwerkersstad Charleroi droomt ze ervan om de successchrijver Balthasar Balsan te ontmoeten en te bedanken voor het optimisme dat hij haar met zijn boeken geschonken heeft. Zijn boeken brachten haar even weg uit de realiteit, zijn imaginaire wereld verzachtte haar illusieloze leven. Odette reist naar Brussel waar hij zijn boeken in een boekhandel signeert. Als ze voor hem staat, laat haar spraakvermogen haar echter in de steek en kan ze haar bewondering niet onder woorden brengen. Beschaamd verlaat ze met het gesigneerde boek in haar handen de boekhandel. Balsan is op zijn beurt neerslachtig omdat critici zijn nieuwste boek met de grond gelijk maakten. Een naïeve fanbrief van Odette, geschreven op kitscherig briefpapier, slaagt er echter in om hem weer op te monteren.

Ook in de andere verhalen voert Schmitt gewone mensen van vlees en bloed op, verkoopsters op zoek naar wat geluk, moeders die hun dochters missen. Andere verhalen zijn eerder sprookjesachtig van opzet, met enigszins excentrieke personages, zoals een keiharde miljardaire of een geheimzinnige prinses op blote voeten. Al is de teneur in de meeste verhalen eerder somber, toch slagen deze personages er steeds in om zich op te tillen uit de beklemmende realiteit. Schmitt brengt hartverwarmende tranches de vie, anekdotisch en in wezen banale gebeurtenissen die hij een poëtisch en humoristisch cachet geeft. Zijn kleine aquarellen zijn kleurig en elegant en voegen zich samen tot een betoverend geheel waarin liefde en verlangen de rode draad vormen. Cynici zullen hier geen boodschap aan hebben, maar wie nog open staat voor verwondering en ouderwetse liefdesgeschiedenissen zal zijn hart kunnen ophalen met dit boek, dat de sfeer van de feelgood film ‘Amélie Poulain’ uitademt. Het boek werd in 2007 door de schrijver zelf geadapteerd en verfilmd, met Catherine Frot in de rol van Odette Toulemonde. De film had in Brussel, Wallonië en Frankrijk meer succes dan geweldenaar Hannibal Lecter. The Beatles wisten het al: "It's easy. All you need is love".
Eric-Emmanuel Schmitt: Odette Toulemonde en andere verhalen Oorspronkelijke titel: Odette Toulemonde et autres histoires Uitgeverij Atlas ISBN 978 90 450 0055 8 Gebonden Prijs 19,90
Enhanced by Zemanta