Europeana

De culturele diversiteit van Europa, in de vorm van boeken, muziek, schilderijen, foto's en films, voor alle burgers toegankelijk via een muisklik op één enkele portaalsite - deze droom van een Europese digitale bibliotheek zou deze herfst realiteit kunnen worden. De EU-lidstaten moeten hiervoor echter nog meer inspanningen leveren, zo liet de Commissie vandaag weten in een mededeling (lees : peptalk) betreffende de beschikbaarstelling van digitale versies van werken van culturele instellingen in heel Europa.

Het feit is dat de bibliotheken in Europa meer dan 2,5 miljoen boeken bevatten en slechts 1% van het archiefmateriaal is in digitale vorm beschikbaar. Daarom heeft de Commissie de lidstaten opgeroepen zich harder in te spannen om gedigitaliseerde werken online beschikbaar te maken voor de Europeanen. De Commissie zal zelf in 2009 en 2010 zo'n 120 miljoen euro beschikbaar stellen voor de verbetering van de toegang online van het Europese culturele erfgoed. Er moeten gemeenschappelijke normen worden ingevoerd om verschillende informatiebronnen en gegevensbanken geschikt en bruikbaar te maken voor Europeana.

Problemen in verband met langetermijnbewaring van data en copyright van de te digitaliseren content moeten worden opgelost, en vooral de juridische problemen in verband met de zogenaamde "verweesde werken" - werken waarvan de rechthebbenden niet kunnen worden gevonden en dus niet met digitalisering kunnen instemmen (IP/07/508).

Meer info:

  • De Europese digitale bibliotheek is onderdeel van het i2010-initiatief dat op 1 juni 2005 door de Commissie is goedgekeurd (IP/05/643). Op 24 augustus 2006 heeft de Commissie een aanbeveling inzake digitalisering en instandhouding van digitaal materiaal (IP/06/1124) goedgekeurd. In de Raad voor Cultuur van 13 november 2006 zijn de nationale ministers overeengekomen verder te gaan met digitalisering Pres/06/309)
  • Mededeling over en beoordeling van de voortgang inzake digitalisering: ec.europa.eu/information_society/digital_libraries
  • De digitale wereldbibliotheek: www.worlddigitallibrary.org
  • De Europese bibliotheek: search.theeuropeanlibrary.org/portal/en/index.html
  • Europeana: www.europeana.eu/

  • (bronnen: persbericht Europese Unie; Archiefforum Nederland)