Digitaal VRT Archief (DIVA)

Vandaag werd het Digitaal VRT Archief (DIVA) als onderdeel van de beheersovereenkomst voorgesteld. De openbare omroep werkt aan de digitalisering van het archief van bijna 80 jaar radio- en televisie-uitzendingen.

De radiozender NIR, de voorloper van de VRT-radiozenders, ging in 1930 van start met uitzenden. Na de Tweede Wereldoorlog startte de openbare omroep met televisie-uitzendingen. In de kelders van de openbare omroep liggen nog heel wat filmspoelen en analoge dragers van geluidsmateriaal opgeslagen. Ze worden aangetast door azijnzuur, mechanische slijtage, demagnetisatie, vooral bij Digitale AudioTape, signaalverlies bij Compact Disc Recordables en uiteraard ook het verloren gaan van geschikte afspeelapparatuur.

De VRT financiert dit project met eigen middelen. DIVA wordt uitgevoerd door de dienst D&A (Documentatie & Archieven), de eengemaakte dienst die zorgt voor het documenteren van programma's en het archiveren ervan. De eerste fase van de digitalisering, DIVA, duurt vier jaar. De selectie van audio en beeld wordt gemaakt op basis van dringendheid en relevantie van de inhoud. Binnen de vier jaar zal er 13.000 uur audio en 6.200 uur film uit het VRT-archief gedigitaliseerd worden. Het volledige archief bevat 170.000 uur beeldmateriaal en 90.000 uur audio. Het is dus nog maar het topje van de ijsberg.

Bron: persbericht VRT
Meer info: TV-visie