Daddy cool

Voor vrouwen bestaat er ontzettend veel literatuur rond zwangerschap, bevalling en opvoeding. De hippe en eigentijdse vader die een actieve rol in het gezin wil vervullen, wordt echter vaak over het hoofd gezien. Om deze lacune op te vullen ontwierp Henk Hanssen de webstek ikvader.nl. Op deze site vindt men allerhande informatie over het vaderschap, toegesneden op de belevingswereld van mannen. Zo is er een forum en zijn er columns, dagboekfragmenten en verhalen van jonge vaders te lezen. De beste stukken werden verzameld in het boek Daddy cool.


De columns, geschreven door een negental auteurs, werden netjes in categorieën ingedeeld, gaande van de zwangerschap tot de geboorte en het prille vaderschap en de overrompelende gevoelens die dat met zich brengt. De columns zijn erg kort, maar grappig en goed herkenbaar voor iedere kersverse papa. Van de positieve zwangerschapstest tot de verplichte partneravond op de zwangerschapsgym. Vaders die voor de eerste keer een luier verversen en met vallen en opstaan leren hoe ze een flesje moeten geven. Het komt allemaal aan bod in de bundel. Een humoristische, ironische benadering relativeert de slapeloze nachten. Verwacht dus geen diepgravende bespiegelingen over het prille vaderschap. Al zijn er ook ernstigere stukjes over de bedroevende wereldactualiteit (in de rubriek 'Hoe durft een mens vandaag de dag nog kinderen te krijgen?') opgenomen. Over de problematiek van scheidende ouders en de impact op de kinderen handelen eveneens enkele columns.

Er wordt een lans gebroken voor het opentrekken van de zorg, maar dan op een wijze die ook mannen bevalt. Zo pleit William ter Brink, journalist en vader van liefst zes kinderen, voor het doorbreken van wat hij de moedermaffia noemt, een door roze en mintgroene truttigheid gedomineerde dictatuur waar geen plaats is voor een eigen inbreng van de vader. In de huidige maatschappij is het zorgen voor kinderen nog altijd een uitgemaakte vrouwenzaak. De mama bepaalt de regels en de vader speelt slechts een bescheiden bijrol. Uit verschillende studies blijkt dat kinderen met betrokken vaders later beter presteren. Ook voor de vader is de zorg een enorme verrijking. De auteurs van ikvader.nl zijn eendrachtig: kinderzorg kan ook cool en mannelijk zijn. Je hoeft dus geen geitenwollen sokken dragende softie te zijn om zorgzaam te zijn. De bundel Daddy Cool is een schot voor de boeg. Hier zijn de vaders nieuwe stijl en ze deinzen er niet voor terug om stoere, zwartlederen koffertjes van laptops als luiertas te gebruiken.

Erik Nieuwenhuis (sam.): Daddy cool : columns en verhalen van vaders van vandaag, Van Gennep Amsterdam, 2004, 184 p., € 12,5. ISBN 90-5515-432-6. Distributie: Van Halewyck