Spiegellevens


Frans Kingma, experimenteel fysicus aan de TU Delft, debuteerde in 1998 met de enigmatische verhalenbundel 'De cyclus van het mes'. Nu, ruim tien jaar later, verschijnt met 'Spiegellevens' zijn eerste voldragen roman. Het verhaal speelt zich grotendeels in Oost-Europa af.

In het eerste deel 'Spiegel in scherven lood' ontmoet Ascen, een Nederlandse ziekenhuismedewerker de bloedmooie Oekraïense Nastasja. Zij ontpopt zich tot femme fatale voor de ietwat verlegen Ascen. Haar vader voert ondertussen gewaagde experimenten met straling uit. Natasja vraagt aan de verpleger om mee te werken aan het schimmige medische onderzoek van haar vader. De jongeman stemt uiteindelijk toe. Het weinig legitieme onderzoek naar de effecten van radioactieve straling en het genezen met radio-nucleotiden loopt echter volledig uit de hand. De gevolgen voor Ascen blijken niet te overzien. Het tweede deel 'Isotopen voor kinderlevens' heeft een andere protagoniste. Phlore is een nucleair geneeskundige die in het reine met haar verleden tracht te komen. Haar leven komt in een stroomversnelling als ze een weeskind adopteert en duidelijk wordt dat de ouders van dit kind geen onbekenden voor haar zijn.

Zoals de titel al doet uitschijnen is 'Spiegellevens' een bespiegelende roman waarin de levens van vier mensen samensmelten. Menselijke relaties blijken andermaal een wespennest te zijn. Zowel tussen ouder-kind, man-vrouw als werkgever-werknemer blijkt het moeizaam communiceren. Geraffineerd en met veel gevoel voor detail schets Kingma de gemoedswisselingen van zijn personages. Een vlotte roman kan je het suggestieve en hermetische proza van Kingma niet noemen. De sfeer is unheimlich en de plot ontspint zich heel langzaam. Pas helemaal aan het einde van het tweede deel van het boek wordt duidelijk wat het verband tussen de vier personages is. Ondertussen heeft de lezer een beklemmende verkenning in de wereld van de medische wetenschap achter de rug.

Recensie geschreven in opdracht van Vlabin-VBC en gepubliceerd in De leeswolf 2010, jaargang 16, nummer 4.

Frans Kingma, SpiegellevensMeulenhoff, Amsterdam, 2010ISBN 9789029085434€ 17,95