Brussels Film Festival 2010

Vanaf vandaag tot en met 30 juni vindt in de Flagey het Brussels Film Festivalfilms plaats. Een nieuwe ploeg, een nieuwe organisatie, een nieuwe oriëntering voor het Festival, dat zijn standplaats in het hart van de Europese hoofdstad benutte om de weg in te slaan van de jonge Europese cinema. Naar het voorbeeld van het Sundance Film Festival van Robert Redford richt de nieuwe editie van het Europees Film Festival van Brussel haar programmering op Europese eerste en tweede films. Setting van het festival is het gerenoveerde Flagey.


In december 2009 nam Ivan Corbisier de directie van het Brussels Film Festival over van producent Dominique Janne. Hij verruimde de programmatie naar het volledige aanbod aan Europese films en mikt op twee paarden. Er wordt een nieuw filmonderdeel geïntroduceerd: ‘Het Europa van genres’. Obsessionele detectivefilm, angstaanjagende thriller, road movie, etc komen nu voor in het festivalprogramma. Jonge talentvolle makers zullen dus nog steeds in de schijnwerpers staan, maar ook bekende cineasten zullen nu te gast zijn op het festival.

Zo is dit jaar de vermaarde Finse cineast Mika Kaurismäki in officiële competitie met zijn laatste productie The House of Branching Love (Haarautuvan rakkauden talo, 2009). Het is een film vol typische ‘Kaurismäkische’ absurditeiten en een seksueel geladen komedie met scherp geformuleerde waarheden. Het resulteert in een verbluffende analyse van relatieproblemen en de typische 21e-eeuwse angst om alleen te zijn. Te zien in het cultureel centrum van Flagey op 26 Juni. De acteurs Elina Knihtilä en Ilkka Villi zukken deze avond ook aanwezig zijn. Ook op het programma: Belgische kortfilms, gratis openluchtvertoningen, een dagelijkse quiz over film, een speciale Poolse avond. Een rijke programmatie die hopelijk bij een groot publiek zal aanslaan.