Het gelijk van Heisenberg

Cynisme troef in 'Het gelijk van Heisenberg', de overrompelde debuutroman van columnist, theaterman en muzikant Frans Pollux (1977). Zijn literaire debuut laat zich niet makkelijk classiferen. Het is zowel een spannende avonturenroman, politieke satire als een rijke ideeënroman. Langzaam sleept Pollux zijn lezers in een wijdvertakt en niet-chronologisch opgebouwde toekomstverhaal. Eens dat gebeurt is, is er geen weg meer terug uit het intkzwarte universum van Pollux.



Het verhaal speelt zich af in een onbepaalde toekomst. Protagonist is Syris, een plichtgetrouwe ambtenaar werkzaam op het departement Fiscaliteit en Vrijhandel, afdeling Onderzoek. Hij leidt ogenschijnlijk een rimpelloos leven totdat een ramp van Bijbelse allure letterlijk alle sluizen in zijn leven openzet. Een heuse vloedgolf overspoelt zijn stad. Het lukt Syris ternauwernood om samen met enkele collega’s in een rubberboot aan een onmiddellijke verdrinkingsdood te ontsnappen. In een kerktoren schrijft hij over wat hem de laatste tijd allemaal overkomen is. Hij bleek schuldig aan marktkritisch denken en een bedreiging te vormen voor de gevestigde orde. Na zijn arrestatie ontdekte hij dat zijn vrouw hem bedroog. Samen met zijn onuitstaanbare collega Heino gaat hij in een rubberbootje op zoek naar een dokter. Langzamerhand komen de geheimen uit zijn leven boven water. Zijn vrouw Julia blijkt vermoord te zijn. Uit angst dat zijn huis bespioneerd wordt, woont hij al een tijdje in zijn auto.

Er hangt een waas van levensangst en verlies over 'Het gelijk van Heisenberg' dat zowel intrigeert als verwart. In een stilistisch gave stijl plaatst Pollux zijn gedesillusioneerde antiheld in een totalitaire dictatuur die naar "1984" van George Orwell knipoogt. De westerse onverschilligheid, de desillusie in de liefde en het failliet van de vrijemarkt economie zijn maar enkele van de thema'.s die Pollux in zijn megalomane roman verwerk. Het levert een spannende, veelgelaagde roman op die de lezer meermaals op het verkeerde been zet.

Het gelijk van Heisenber / Frans Pollux
Uitgever: Atlas
Prijs: € 19,90
351 bladzijden
ISBN 9789045016764