Voorstelling Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Op 11 juni 2010 werd de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheek feestelijk voorgesteld in de historische Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek is een nieuw beleidsinstrument dat in het leven geroepen werd door het Cultureel-erfgoeddecreet van 23 mei 2008. Dat decreet creëerde de mogelijkheid dat een samenwerkingsverband van representatieve erfgoedbibliotheken samen de rol zouden vervullen van Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Daarmee werd een aanzet gegeven tot de ontwikkeling van een beleid voor erfgoedbibliotheken.



De Vlaamse Erfgoedbibliotheek is een netwerk van erfgoedbibliotheken. De partnerbibliotheken zijn de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Leuven en Gent , de Openbare Bibliotheek van Brugge en de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt.

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek staat in voor de toegang tot deze drie databanken.
1. Collecties: een databank met collectiegegevens van erfgoedbibliotheken die toelaat om – o.a. via Google Maps – te kijken welke erfgoedbibliotheken in de buurt bepaalde type collecties bezitten (bv. oude drukken, handschriften, partituren, kranten, …)

2. Short Title Catalogus Vlaanderen: een online-databank van het gedrukte boek in Vlaanderen in de zeventiende en achttiende eeuw die dit jaar 10 jaar bestaat.

3.Abraham-online: een databank van Belgische kranten in Vlaamse bibliotheken en andere erfgoedinstellingen

Voor de sector van de bewaarbibliotheken treedt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek voortaan op als ankerpunt. De komende jaren wordt er onder meer werk gemaakt van twee masterplannen. Het ene (preservering en conservering) zal de bewaaromstandigheden van Vlaamse collecties in kaart brengen en voorstellen formuleren voor een gecoördineerde aanpak. Het andere beoogt hetzelfde te doen voor wat betreft de ontsluiting van collecties. Verder zullen de zes partnerbibliotheken werk maken een gedeeld collectiebeleid en Flandrica.be: een virtuele erfgoedbibliotheek. Op 11 juni werd ook 'Een ABC van erfgoedbibliotheken' aan het publiek voorgesteld. Dit is een exclusieve prentkaartenreeks die, van Acquisitie tot Zorg, het verhaal vertelt van erfgoedbibliotheken.

Bron: Faro - Vlaams steunpunt voor Cultureel Erfgoed