Pilootproject sectorale bestelsuggesties

Openbare bibliotheken in Vlaanderen hanteren individueel eigen methodes en procedures om collectie te selecteren in functie van aankoop. Het gaat om sterk gelijkaardige procedures tussen diverse boekhandels en alle bibliotheken. Bibliotheken ontvangen vooral via de boekhandels info over nieuwe publicaties via zichtzendingen. Via de Boekenbank informatie is er ook info over titels die verschijnen. Deze informatie wordt door centrale catalografie zo snel mogelijk verrijkt om de collectie te ontsluiten. Deze versnippering aan gelijkaardige procedures binnen hetzelfde werkveld leidt sectoraal tot verschillende snelheden waarmee bibliotheken collecties aankopen en ontsluiten. Het is ook onnodig dat elke bibliotheek afzonderlijk selectieprocessen moet doorlopen voor de collectiesegmenten die in alle bibliotheken gelijkaardig zijn.

Om het selectieproces sectoraal efficiënter te organiseren wil Bibnet via de werking rond Open Vlacc centraal bestelsuggesties aanmaken op titelniveau en dat in een zo vroeg mogelijk stadium op basis van objectieve selectiecriteria. Doelstelling is om op basis van de inhoudelijke kwaliteit van een boek tot bestelsuggesties te komen die hanteerbaar zijn voor elke openbare bibliotheek en die bijdragen tot het uitbouwen van een evenwichtige en kwalitatieve collectie. In een volgend beoogd stadium worden bestelsuggesties beschikbaar op een centraal online bestelplatform. Boek.be onderzoekt momenteel in samenwerking met Bibnet een gewenste aanpak voor de uitbouw van dergelijk bestelplatform door Boek.be.

Een werkgroep werkt in pilootfase aan de redactie van een sectoraal selectieprofiel voor de jeugdcollectie. Doel is om, op basis van dat profiel, bestelsuggesties op titelniveau aan te bieden met een kwaliteitsaanduiding en aankoopsuggestie volgens collectiebudget. Aan de redacteurs van Vlabin werd gevraagd om deze bestelsuggesties jeugdcollectie aan te maken. Vlabin bezit immers als uitgever van de tijdschriften Leeswolf en Leeswelp inhoudelijke expertise bij kwaliteitsbeoordeling van jeugdcollecties en is als partner betrokken bij centrale catalografie. Selecteren en catalogiseren van bibliotheekcollecties wordt daarmee voor het eerst centraal gecombineerd. (Bron: Bibnet)