De laatste stam

"De laatste stam" is het derde deel in de metafysische thrillercyclus met als spilfiguur de joodse archeoloog Ary Cohen. Eerder verschenen "Het Qumram-mysterie" en "De schat van de tempel", waarin telkens een andere godsdienst de rode draad vormt. In dit derde deel wordt het verband tussen het Japanse shintoïsme en het Hebreeuwse geloof uit de doeken gedaan. Cohen moet de resten onderzoeken van een man die meer dan tweeduizend jaar geleden vermoord werd, een Tibetaan die gestorven is met in zijn hand een fragment van een Hebreeuws manuscript geklemd. Met veel overgave stort Cohen zich op de studie van de Hebreeuwse tekst. Zijn missie leidt hem van Israël naar Japan en ten slotte naar een klooster in Tibet. Aanvankelijk wordt het mysterie, evenredig met het gevaar, enkel maar groter. Het licht begint pas te dagen als hij de gevaarlijke sekte van Ono in het vizier krijgt. Als hij in Kyoto zijn grote liefde Jane -- die als CIA-agente aan dezelfde zaak werkt -- opnieuw ontmoet, binden ze samen de strijd aan tegen de sekte.

In "De laatste stam" laat Eliette Abécassis de teugels wat losser dan in de voorgaande delen. Ze lijkt er een erezaak van te maken om verschillende genres in haar roman te bestrijken. Van goed gedocumenteerde historische roman evolueert het naar bloedstollende thriller, om ten slotte als een pastiche op de avonturenroman te eindigen. Gevechtscènes in de allerbeste kungfutraditie worden afgewisseld met filosofische passages over o.m. het boeddhisme en de wegen van de samoerai. De geloofwaardigheid van de personages lijdt hier wel wat onder: Jane lijkt wel weggelopen uit een 'James Bond'-film en Ary Cohen treedt in de voetsporen van Indiana Jones, maar dan wel als een avonturier met torenhoge spirituele ambities. Een vechtjas die door zijn leermeester opgeleid wordt in de oosterse gevechtskunst en die tegelijkertijd als een rabbi in vermomming door het leven gaat. Het levert enkele al dan niet gewilde humoristische momenten op. Kortom, "De laatste stam" is gesneden koek voor de literaire omnivoor: spanning, eruditie en humor verenigd in één boekband.

Eliette Abécassis: De laatste stam, Anthos Amsterdam, 2005, 267 p., € 19,95. ISBN 90-8549-022-7. Vert. van: La dernière tribu door Nini Wielink. Distributie: Standaard uitgeverij