Bib.Belgium.Be Catalogus (NL)


De bibliotheek van het RIZIV en van het Federaal Parlement verrijken bib.belgium.be. 

Op dit moment zijn er 25 collecties van federale organisaties beschikbaar, waardoor de catalogus meer dan 5.300.000 titels telt. Op de portaalsite van de federale overheid kan je bib.belgium.be vinden. Deze gemeenschappelijke catalogus bundelt de documentatie van de bibliotheken van de federale instellingen. 

Vraag naar uniformiteit 

In 2003 nam het overlegforum van de bibliothecarissen van de bibliotheken van de FOD’s het initiatief om een gemeenschappelijke catalogus aan te bieden. De praktijk vertelde dat de diversiteit van de verschillende systemen allesbehalve gebruiksvriendelijk was voor de eindgebruiker. Er was nood aan een uniform systeem waarbij alle bibliotheken van de verschillende FOD’s worden verzameld in één enkele interface. 

In 2004 zag bib.belgium.be het levenslicht. Deze online catalogus verzamelt de titelbeschrijvingen van alle deelnemende bibliotheken van de federale organisaties. Sinds de lancering van bib.belgium.be is het aantal deelnemers sterk gegroeid. Vandaag stellen ook het RIZIV en de bibliotheek van het Federaal Parlement hun collecties ter beschikking. De collecties van andere federale instellingen zullen in de loop van 2013 worden toegevoegd. 

Gebruiksvriendelijk 

De werking van bib.belgium.be is heel eenvoudig. Een woordenwolk en enkele facetten (taal, jaar, titel, auteur) helpen je gericht te zoeken. Eens je weet waar de documentatie zich bevindt, kan je de titel aanvragen bij de bibliotheek die het werk bezit. De bibliotheek die de aanvraag ontvangt, laat je weten wanneer het werk voor je klaarligt en hoe lang je het mag gebruiken. 

Een lijst met de Federale Overheidsdiensten (FOD), Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI) en andere instellingen die deelnemen aan de gemeenschappelijke catalogus kan je vinden op http://bib.belgium.be.