Voorbij de zwarte lijn

Gewezen globetrotter en journalist Jean-Christophe Grangé heeft al een resem knappe thrillers op zijn naam staan zoals "Het stenen concilie" en "Het wolvenrijk". De thema's die Grangé aansnijdt zijn genoegzaam bekend: de menselijke wreedheid, reizen en de fundamentele eenzaamheid. In "Voorbij de zwarte lijn" is het niet anders. Protagonist is Marc Dupeyrat, een solist die als journalist zijn kost verdient. Geplaagd door nachtmerries en herinneringen aan zijn vrouw die op gruwelijke wijze vermoord werd, stort hij zich volledig op zijn journalistieke werk. Hij is bezeten door alle berichtgeving omtrent moord en dood. De zaak rond Jacques Reverdi, een seriemoordenaar die in Maleisië in gevangenschap op zijn rechtszaak wacht, is dan ook een kolfje naar zijn hand. Reverdi's slachtoffers blijken altijd knappe jonge vrouwen te zijn De misdaadjournalist tracht met een list de geheimen van de mysterieuze seriemoordenaar te ontfutselen. Hij start een correspondentie met Reverdi, waarbij hij zich als een naïeve jonge studente voordoet die informatie zoekt voor haar scriptie. Het plan ontspoort echter volledig. Het blijkt niet langer de journalist te zijn die de touwtjes in handen houdt, maar de moordenaar. Het is het begin van een reis naar de diepste krochten van de menselijke ziel. 

Voorbij de zwarte lijn is een minutieus geconstrueerde thriller. De drie delen, het contact, de reis en de terugkeer, beslaan meer dan 500 pagina's. Toch zit de vaart er al meteen in. Vanaf het eerste hoofdstuk heerst een lugubere, onheilspellende sfeer en wordt het duidelijk dat er veel bloed zal vloeien. Het uitgangspunt, een psychologisch duel tussen een psychopaat en een obsessionele, neurotische journalist geeft vonken en kluistert de lezer uiteindelijk tot aan de allerlaatste alinea aan zijn stoel. Grangé, die in Frankrijk als het Europese antwoord op Stephen King wordt bejubeld, beheerst duidelijk zijn metier. De intrige is knap en de motieven worden met veel gevoel voor detail beschreven. De kleurrijke exotische locaties contrasteren fel met de inktzwarte en ijzingwekkende teneur van het boek. "Voorbij de zwarte lijn" brengt de menselijke wreedheid meedogenloos in kaart, gevoelige zielen zijn alvast gewaarschuwd. 

Jean-Christophe Grangé, Voorbij de zwarte lijn, De Geus, Breda, 2009 (hardcover herdruk), 511 p., € 22,5. ISBN 9044507206. Vert. van: La ligne noire door Buckinx, Théo