De schaduw van Congo

>

Blonde on Blonde


Sleeveface: Bibman w/ Dylan's 'Blonde on Blonde'.
Vroeg of laat moeten we kleur bekennen. Hoe groot onze privécollectie boeken en platen in omvang ook is, we vallen in wezen altijd terug op onze favorieten. Noem het scharnierplaten, beslissende boeken of survival kits. 

Blonde on Blonde, Blood on the Tracks en John Wesley Harding, dat zijn mijn drie favoriete Dylan albums. Hier pronk ik met mijn vinyl-exemplaar van Blonde on Blonde uit 1966. Op de lijst van Rolling Stone's 500 Greatest Albums of All Times stond Blonde on Blonde heel terecht in de top 10. Veertien songs en bijna allemaal tijdloze klassiekers, welke artiest kan daar überhaupt tegenop? Alleen Dylan zelf wellicht. Luister maar mee naar Rainy Day Women #12 and #35, Visions of Johanna, One of Us Must Know (Sooner or Later) en het hartverscheurend mooie en hunkerende I Want You. En Dylan komt echt op stoom in het in vitriool gedrenkte Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again en het smachtende Just Like a Woman. 

De elf minuten durende liefdesballade Sad Eyed Lady Of The Lowlands is de magistrale afsluiter van het album. Het is een breed uitwaaiende ode aan Sara Lownds, zijn eerste vrouw, met wie hij in november '65 in alle stilte huwde. De tekst zit vol bevreemdende, associatieve en mythologische beeldspraak. Het is een van die zeldzame keren dat rock en hoofse poëzie, maar dan in zijn meest hallucinante en slepende vorm, samenvallen: “Sad-eyed lady of the lowlands, Where the sad-eyed prophet says that no man comes, My warehouse eyes, my Arabian drums, Should I leave them by your gate, Or, sad-eyed lady, should I wait?“ Bob Dylan en zijn muzikanten (met Hargus "Pig" Robbins op piano) spelen de sterren van de hemel en doen de tijd 11 minuten en 22 seconden lang stil staan. In 1977 scheidde Dylan van zijn geliefde Sara. Maar ze is altijd zijn muze gebleven, denk maar aan 'Tangled Up in Blue' en 'If You See Her Say Hello'. In elke muzieknoot hoor je dat peilloze verdriet om de verloren geliefde.

Bob Dylan - Blonde On Blonde - Columbia 2 LP - 1966.