De Fifties Club



Met de vijftigste verjaardag van Expo 1958 was ons land weer eventjes in de ban van de fifties. Ook bij onze noorderburen is er een toegenomen interesse en herwaardering voor dit eigenaardige tijdvak. Janine Hoekstein borduurt in 'De Fifties Club' verder op dit nostalgische verlangen naar een tijd toen alles mooier leek en geluk nog heel gewoon was.

Protagonisten zijn Paula en haar man Richard Groothuis, die verslingerd is aan prijsvragen en quizzen. Paula, moeder van drie kinderen, steekt regelmatig een handje bij op school en op het makelaarskantoor van haar echtgenoot. Een rustig leven in Suburbia, zo lijkt het wel, maar Paula heeft meer aan haar hoofd dan de opvoeding van haar puberende kinderen en haar huishouden. Ze windt zich op over de toestand in de wereld, met de klimaatsverandering en het terrorisme, en dichter bij huis de toenemende onvriendelijkheid en het gebrek aan respect. Samen met Sabine, collega-makelaar van Richard, Andrea, Marion en Ina richt ze de 'Fifties Club' op. Ze willen terugkeren naar de waarden uit de jaren '50, toen mensen beleefd waren, kinderen braafjes deden wat hen gevraagd werd, en iedereen tijd had voor elkaar. Ze betrekken een leegstaand hotel om hun plannen te verwezenlijken. De lezingen, rondleidingen, modeshow en fiftiesmaaltijden in het hotel zijn een groot succes, en tot hun verbazing krijgt hun clubje steeds meer media-aandacht. De welbespraakte Paula wordt zelfs een graag geziene gast in talkshows op tv. Haar man ziet het allemaal met lede ogen aan, en zijn droom om te winnen in televisiequizzen spat als een zeepbel uit mekaar. Hun relatie belandt in een neerwaartse spiraal en Paula blijft steeds meer in de jaren '50 hangen.

De Fifties Club is een vermakelijke zedenschets met enkele sterke passages, zoals het televisiedebuut van Richard. Ook de portrettering van de vier vrouwelijke protagonisten als 'desperate housewifes' op zoek naar meer, is herkenbaar en accuraat. Janine Hoekstein is minder zwaar op de hand dan in haar vorige romans en lijkt voor de licht verteerbare chicklit gekozen te hebben. Haar verhaal is overgoten met een ironiserend sausje, en de verteltoon is tongue in cheek. Een diepgravende analyses van het seksistische gezinsbeeld en het plat materialisme van de jaren '50 zoek je hier tevergeefs, daarvoor hebben de personages het te druk met de samenstelling van hun garderobe. Het droombeeld van de jaren '50, daar is het Hoekstein om te doen, met de fraaie auto's, de opkomst van de nette suburbs en sprankelende televisieprogramma's, de prettige liedjes van Buddy Holly en Bobby Vee, en de illusie dat het leven perfect controleerbaar en overzichtelijk is. De Fifties Club is een vakkundige opgebouwde roman die net als de jaren '50 iets artificieels heeft.

Janine Hoekstein, De Fifties Club, Archipel Amsterdam, 2008, 293 p., € 17,95. ISBN 9789063053437
Enhanced by Zemanta