Black Books


Notting Hill, Wilbur Wants to Kill Himself, High Fidelity, Ellen, Black books, al deze films en televisieseries hebben een fraaie boeken- of platenwinkel als locatie. Het lijstje kan waarschijnlijk nog verder aangevuld worden. Boekenwinkeltjes oefenen blijkbaar wereldwijd een universele aantrekkingskracht uit. Het zijn romantisch aandoende vrijstaten waar de tijd geen vat op heeft. E-books, smartphones of i-pods zijn in deze wereld nog niet ten volle doorgedrongen. Gewoon rekken vol ouderwetse, stoffige boeken waar je op je gemak in kan bladeren. En als je niks koopt, is het ook goed.

Black Books speelt zich af in zo'n tijdloos boekenwinkeltje. Protagonist in deze grappige, absurde Channel Four-sitcom is de misantropische boekhandelaar Bernard Black gespeeld door de geweldige comedian Dylan Moran. Een rol die naar het schijnt gebaseerd is op een echte tweedehandsboekhandelaar uit Dublin.

Black drinkt elke dag liters rode wijn, rookt als een turk en snauwt zijn weinige klanten af. Openingstijden zijn flexibel net als de prijzen van zijn  boeken. Zijn enige personeelslid Manny Bianco ondergaat lijdzaam alle getreiter en blijft ten allen tijde even laconiek. Het derde personage is Fran Katzenjammer, Bernards buurvrouw. In de eerste reeks heeft ze een winkeltje naast dat van Bernard, waar ze kitscherige voorwerpen verkoopt. In latere reeksen is niet duidelijk wat ze nu eigenlijk voor de kost doet.

De serie liep van 2000 tot 2004 en was goed voor drie reeksen. Nu wordt het als cult-serie beschouwd: karikaturaal en stripverhaalachtig. Denk ook aan de romans van Herman Brusselmans over de zonderlinge bibliothecaris Louis Tinner. Black Books won de BAFTA for Best Situation Comedy in 2001 en 2005, en won een Bronzen Roos in Montreux in 2001.