Het begon met een blowtje



Aanhangers van de steppingstonetheorie, die cannabis als opstapje naar cocaïne of heroïne zien, zullen aan Het begon met een blowtje een vette kluif hebben. In deze autobiografie vertelt Hélène, een jong Frans meisje, hoe ze bijna aan drugs ten onder ging. Haar levensverhaal kan als een update beschouwd worden van het legendarische cultboek uit 1979 over de Duitse junkie Christine F.

Hélène is amper twaalf jaar oud als ze haar eerste joint rookt. Ze voelt zich als gevoelige, eenzame tiener onbegrepen, en in cannabis en alcohol vindt ze de ideale remedie om haar angst en onrust te bezweren. Als snel wordt ze verslaafd. Het gaat van kwaad naar erger en ze begint heroïne te spuiten. Op jonge leeftijd is Hélène een junkie geworden, weggelopen van huis en spijbelend van school. Elke dag moet ze een heuse strijd leveren om aan haar drugs te geraken. Als ze een aantal vrienden aan een overdosis ziet sterven, probeert ze zelfmoord te plegen. Ze wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek en op haar achttiende, na zes verloren jaren, besluit Hélène voorgoed met haar drugsverleden te breken.

Het begon met een blowtje is opgedragen aan alle kinderen die op een dag besluiten hun eerste joint te roken, en aan alle ouders die denken dat hun kinderen dit nooit zouden doen. Als waarschuwing kan het helse levensverhaal van Hélène in ieder geval tellen. Haar relaas is niet geheel vrij van clichés en tranerigheid, maar biedt jongeren in ieder geval een openhartig en onverbloemd beeld van tot wat drugsgebruik kan leiden.

Hélène, Marie-Thérèse Cuny (mede-auteur), Het begon met een blowtje, The House of Books Vianen, 2007, 208 p., € 16,9. ISBN 9789044317473. Vert. van: J'ai commencé par un joint door Kwakkel, Richard