Het geheim van Grâce


Liefde, verraad en desillusie vormen de rode draad in 'Het geheim van Grâce', de vierde roman van de Française Delphine Bertholon (1976). Protagoniste is Grâce Marie Bataille. Op haar 34ste beseft ze dat ze het beste al achter de rug heeft.

We schrijven 1981 in een klein Frans dorp. Grâce is dan al twaalf jaar gehuwd en moeder van twee kinderen, Nathan en Lise. Haar echtgenoot Thomas is als handelsreiziger heel vaak afwezig. Haar leven verloopt rimpelloos en bestaat vooral uit wachten tot haar man terug thuis komt. Alles verandert drastisch als ze besluit om voltijds te werken. Er komt een jonge en knappe au pair uit Polen in huis en haar komst zet de fundamenten van het jonge gezin op losse schroeven. De vereenzaamde Grâce heeft moeite met ouder worden en ziet met lede ogen aan hoe ze haar schoonheid verliest. Tegelijkertijd verliest ze haar greep op de realiteit. Het exotische kindermeisje — dat ze 'het meisje' noemt — staat in haar ogen symbool voor de prille jeugd en ze ervaart haar als een bedreiging voor het gezin. Ze kan haar jaloersheid maar moeilijk verbergen. Haar ongeïnteresseerde en afwezige man doet niks om haar te steunen of haar wantrouwen te temperen. Dertig jaar later, in 2010, keert de zoon van Grâce terug naar het ouderlijk huis om er kerstmis met zijn familie te vieren. Ook Thomas staat, na dertig jaar spoorloos te zijn geweest, terug aan de deur. De spanning loopt hoog op. Wat is er in die fatale zomer van 1981 gebeurd?

Het geheim van Grâce is een vakkundig opgebouwde psychologische thriller rond een lang gekoesterd familiegeheim. Delphine Bertholon weet de spanning goed op te bouwen. Haar staccato proza is soepel en de roman baadt in een unheimliche, uitzichtloze sfeer. Het verhaal wordt in wisselend tijds- en vertelperspectief gebracht. De dagboekfragmenten en brieven van Grâce uit 1981 worden afgewisseld met hoofdstukken waarin de zoon in het heden de vertelfiguur is. De virtuele dialoog tussen een moeder en haar zoon in een tijdspanne van drie decennia is ontroerend. Bertholon serveert een genadeloze familiekroniek en een scherpe schets van een aftakelend huwelijk, waaruit blijkt dat liefde geen wetten kent.

Delphine Bertholon, Het geheim van Grâce, Cargo Amsterdam, 2013, 318 p., € 18,9. ISBN 9789023477556. Vert. van: Grâce door Manik Sarkar. Distributie: WPG Uitgevers