IV

 Na de humoristisch getinte bestseller “Magnus” gooit schrijver en cabaretier Arjen Lubach (1979) het over een compleet andere boeg. IV laat zich als een authentieke plotgedreven thriller lezen. De roman beslaat één dag en bestaat uit zeer korte, in tijd gemarkeerde hoofstukken. De verhaalstructuur is geënt op een Amerikaanse actieserie genre 24. Alles gaat razend snel en er is geen tijd te verliezen. Protagoniste is de jonge promoverende Elsa Ruys. Ze is op vakantie in Zuid-Frankrijk. Als ze het droeve bericht krijgt dat haar vader, een emeritus hoogleraar en specialist middeleeuwse handschriften, om het leven kwam neemt ze onmiddellijk het eerste vliegtuig terug naar Amsterdam. Al spoedig komt aan het licht dat haar vader op verdachte wijze omkwam. Hij werd vermoord omdat hij iets groots op het spoor was, een staatsgeheim waarvan het uitlekken grote gevolgen voor het Nederlandse koninkrijk zou hebben. Haar vader liet enkele gecodeerde aanwijzigingen achter en Elsa is vastbesloten om de waarheid te onthullen. 

Alles draait om een oud handschrift. In haar zoektocht wordt ze bijgestaan door de beroemde televisieprofessor Maarten van Eck en achtervolgd door vriend en vijand. Sleutelfiguur is de geheimzinnige IV. In 24 spannende uren reist ze van Amsterdam, via de Noord-Hollandse duinen, terug naar Zuid-Frankrijk. Naast schrijver is Lubach ook actief als freelance-tekstschrijver voor radio en televisie. Deze background druppelt ook door in deze roman. Zo zijn er enkele humoristische aandoende intermezzo's die de intense spanningsboog verluchten. Verder zijn er talrijke knipoogjes naar onze gemediatiseerde samenleving met publicteitsgeile tv-vedettes die zich wat graag prinselijke allures aanmeten. Opvallende gastrollen zijn er weg gelegd voor historicus Maarten van Rossem en Mathijs van Nieuwenkerke, de presentator van het dagelijkse veelbekeken tv-programma DWDD. 

 IV is een franjeloze maar knap gecomponeerde thriller die de lezer in een houdgreep weet te houden. De exuberante ontknoping, met een wel heel bijzondere rol voor de koninklijke familie, vergt veel fantasie en inlevingsvermogen. Erg geloofwaardig is het niet en veel karaktertekening komt er evenmin aan te pas. Wie op zoek is naar een gladgestreken pageturner met een semi-historisch tintje zal aan IV niettemin en vette kluif hebben. Het zal Arjen Lubach alvast geen windeieren opleveren. Er gingen op korte tijd al meer dan 10.000 exemplaren over de toonbank. Ook de filmrechten zijn inmiddels al verkocht. Er zijn plannen voor een vierdelige tv-serie. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Arjen Lubach: IV (2013)
Enhanced by Zemanta