In Het Kielzog Van Horatio Nelson

>

Gelukkige mensen lezen en drinken koffie


'Gelukkige mensen lezen en drinken koffie' is een schoolvoorbeeld van een in eigen beheer uitgebrachte roman die viraal gaat en uiteindelijk toch uitgegeven wordt. Toen het manuscript van haar debuutroman door twee uitgevers geweigerd werd, besloot dce jonge Française Agnès Martin-Lugand het als e-boek toegankelijk te maken op haar eigen internetplatform. Een download van het boek kostte nog geen 30 cent. In drie maanden tijd werd 'Les gens heureux et boivent du café' 10.000 keer gedownload en belandde het in de top 10 van e-books. Dat werd uiteindelijk ook in Parijs opgemerkt. De vertaalrechten werden inmiddels aan meer dan 17 landen verkocht. Een onwaarschijnlijk succesverhaal. Wat maakt deze debuutroman van de dertigjarige Agnès Martin-Lugand zo bijzonder?

De catchy titel verwijst naar het literaire koffiehuis dat de 32-jarige protagoniste Diane samen met haar beste vriend Felix runt. Het noodlot slaat echter toe en in een klap verliest Diane na een auto-ongeluk zowel haar echtgenoot Colin als haar vijfjarige dochtertje Clara. Hoe overleef je dergelijke tragedie? Diana zondert zich af van de wereld en zakt weg in een diepe lethargie. Felix houdt de koffietent op zijn eentje open en probeert van alles om de rouwende Diane uit haar depressie te krijgen. Ook haar vrienden en familie doen verwoede pogingen maar weten niet hoe ze effectief kunnen helpen. Uiteindelijk neemt de jonge vrouw zelf een drastisch besluit. Ze zal voor een tijdje naar het buitenland verhuizen. Op goed geluk kiest ze in een opengeslagen atlas een plekje uit in Ierland, een land waar ze altijd met haar man naar toe had willen reizen. Het dorpje Mulranny wordt haar ballingsoord. Daar vestigt ze zich in een kleine cottage. In dat kleine wereldvreemde Ierse gehucht is er absoluut niets dat haar aan haar vroegere leven herinnert. Maar na een jaar van isolement is het toch de liefde die onverwacht weer komt aankloppen.

 'Gelukkige mensen lezen en drinken koffie' leest aanvankelijk als een scenario van een romantische weekendfilm. Maar Agnès Martin-Lugand is intelligent genoeg om de cliché's af te stoffen. Ze zorgt voor enkele verrassende plotwendingen en lepelt af en toe ook wat humor in het verhaal. Maar treurnis en contemplatie vormen de boventoon. Thematisch heeft 'Gelukkige mensen lezen en drinken koffie' raakvlakken met het evenzeer succesvolle 'PS: ik hou van je' van Cecilia Ahern dat zich eveneens in het groene Ierland afspeelt. Het proza van Agnès Martin-Lugand is uitgepuurd en franjeloos. De verteltoon is kabbelend, wat mooi aansluit bij de lethargische gemoedssteming van de hoofdpersoon. Veel gebeurt er niet in deze roman, het is emotioneel puin ruimen en stilte voor èn na de storm. De jonge Franse schrijfster toont zich in haar debuut bedreven in het minutieus beschrijven van een langgerekt rouwproces. Dankzij dit empathisch vermogen overstijgt ze de beperkingen van het romantische genre. De herkenbaar beschreven gevoelens verklaren het eclatante succes van deze ontroerende liefdesroman. In spaarzame woorden geeft Agnès Martin-Lugand ogen aan het gemis en een stem aan de liefde.
Agnès Martin-Lugand: Gelukkige mensen lezen en drinken koffie (Mistral, September 2013) Oorspronkelijke titel: Les Gens Heureux Lisent et Boivent du Café ISBN 9789048818402
Enhanced by Zemanta